Azra Hadžić iz Sarajeva, majka dvije djevojčice, sedmogodišnje Esme i četverogodišnje Ajše, završila je Fakultet za javnu upravu i radi u administraciji, ali ju je ljubav prema dekoracijama, cvijeću i hrani odvela i na drugu, mnogo kreativniju stranu, te Azra sa puno strpljenja i pažnje priprema zadivljujuće deserte.

- To je krenulo iz ljubavi, ali sada svakodnevno imam pozive prijatelja koji traže da im napravim tortu za neku njima važnu priliku. Ja se toliko posvetim toj jednoj torti i za svaku odvojim mnogo vremena. Niko više ne traži tortu sa fondanom, svi više vole prirodne detalje, bademe, lješnjak, cvijeće, jagode. Nagovaraju me čak i da otvorim slastičarnu – priča ova mlada majka.

Kaže da joj priprema i ukrašavanje hrane nikada neće dosaditi.

- Torte, plate voća, hrana, dekirisanje, sve to me čini sretnom. Svaka žena to voli, samo neka ima smisla, a neka ne, ali može se učiti. Sve je krenulo od porculana koji sam naslijedila od svoje nane, zatim sam počela da fotografišem kolače, kafu. A to sve radim za svoju dušu i za svoje pratitelje, kojih nema puno. To su meni dragi ljudi i sa njima dijelim te neke lijepe trenutke – kaže Azra.

Pitamo je kako izgleda bajramska trpeza u njenom domu.

- Za bajramski doručak priprema se neka laganija hrana, uglavnom uštipci sa nekim prilozima. Za ručak pripremam mantije, bamiju sa šiš-ćevapom, sarmu, sogandolmu, zatim voćne plate. Napravila sam osvježavajuću tortu sa jagodama, cheesecake sa nutelom i baklavu. Nekad nas je bilo više, ali svako ko dođe traži da proba moj kolač. Nekad se znam našaliti kako ništa nisam pravila već da sam kupila, a znajući mene ne mogu da vjeruju – priča kroz smijeh Azra.

Ističe kako dosta ljudi misli da je ono što servira na svom stolu zapravo skupo i nepristupačno.

- Ali ustvari nije, jer kada jednu jabuku servirate sa nekoliko jagoda i ako je to sa nekim smislom, zatim iz avlije stavite jedan cvjetić u sredini tanjira i voće okolo, to može prelijepo da izgleda. Znaju me prijatelji pitat kad ćemo kod tebe na sijelo, jer znaju da ću se ja potruditi da ih ugostim. Uzmem vremena da to sve pripremim, bez obzira ko to bio. Neki kolač ako napravim baš na brzinu, ja se potrudim da ga serviram na drugačiji način, stavim šlag pored, ukrasim tanjir – kaže Azra koja je sretna kada može da lijepo ugosti svoje goste.

Azra mnogo voli posuđe i dekorativne predmete koji mogu uljepšati njene kreacije.

- Umjesto haljina ja kupujem posuđe. To posuđe se pere ručno, a ne u mašini za suđe, traži to vremena. Imam par servisa za ručanje, te nastojim da stolnjak uskladim sa ostatkom stola, ako su zlatni detalji, dodam nešto zlatno. Kupila sam ljiljane, pošto je Bajram volim da su na stolu ljiljani – kazala je Azra.

Kaže da se njene kćerke najviše raduju Bajramu, te da se nekoliko dana ranije razmišlja šta će se obući taj dan.

- Kupile smo nove haljine, iako u ormaru ima haljinica koje su obučene jednom, ali tradicija je da se obuče nešto novo. Na bajramsko jutro one se urede, doručkujemo i dočekujemo goste, zatim ručak. Odem ocu na mezar, a drugi dan ja idem u goste – zaključuje Azra.