Na pijacama, u tržim centrima, u svako doba godine možemo naći voće koje nije sa našeg podneblja i svakako da se ne libimo obogatiti trpezu sa takvom vrstom voća.

Ipak, stručnjaci kažu kako bi bilo bolje da jedemo sezonsko voće, koje se uzgaja na našem području. Razloga za to je mnogo.

Ako namirnica ne raste u regiji u kojoj živimo, prema takozvanoj teoriji energije hrane iz kineske medicine, ona nam neće dati vrstu energije koja nam je potrebna.

Kako objašnjavaju stručnjaci, voće, biljke, koje se uzgajaju u toplijoj klimi priroda je stvorila tako da pomažu tijelu iznutra ga hidrirajući i hladeći, što recimo vrijedi za banane, dok one koje rastu u hladnijoj klimi griju telo.

- Bez obzira na nutritivnu vrijednost hrane, naš bi prioritet trebala biti konzumacija lokalno gajene i sezonske hrane koja će nam pomoći da se najbolje prilagodimo svojim klimatskim uvjetima - naglašava Amerikanka Katheryn Gronauer, certificirani zdravstveni trener.