navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sezonsko voće

Recept za finu prhku pitu s jagodama

Jagode su mnogima omiljeno voće. Međutim, njihova sezona zapravo je jako kratka i baš je sada pravo vrijeme da je iskoristite maksimalno

Objavljeno: 15.05.2021. u 18:41
get url
text

Najviše se jedu svježe, ali postoji i čitav niz deserata koje možete obogatiti jagodama. Danas vam donosimo recept za finu pitu koja će sigurno oduševiti sve ljubitelje ove ukusne i slatke voćke.

SASTOJCI ZA TIJESTO:

- 30 dag brašna (pola oštrog i pola mekog)
- 15 dag maslaca
- 1 kašika kiselog vrhnja
- 1 manje jaje
- 5 dag šećera

ZA FIL:

- 30 dag jagoda
- 5 dag šećera
- 1 velika kašika limunovog soka

PRIPREMA:

1. Pomiješajte brašno sa šećerom. Hladni maslac narežite na manje kockice i ubacite u brašno pa prstima dobro razmrvite. Također možete brašno i maslac staviti u blender ili multipraktik pa ih tako obraditi. Zatim ubacite jaje i kiselo vrhnje te umijesite tijesto u glatku kuglu. Podijelite je na dva dijela i zamotajte u plastičnu foliju. Jednu polovinu stavite u frižider na sat vremena, a drugu u zamrzivač.

2. Sada pripremite fil. Maknite peteljke s jagoda, operite ih i narežite na sitne komadiće. Zatim ih posipajte šećerom, dodajte limunov sok, dobro promiješajte i malo zgnječite.

3. Nakon sat vremena, izvadite polovinu tijesta koju ste stavili u frižider. Uključite peć na 180 stepeni. Razvaljajte ga na površini koju ste prethodno posuli s malo oštrog brašna i uz pomoć valjka prebacite u odabranu tepsiju. Utisnite tijesto u tepsiju, a zatim ga izbodite viljuškom. Stavite ga u peć i pecite 15-tak minuta, dok ne dobije lijepu žutu boju. Donji dio tijesta se prvo mora kratko peći kako bi postalo čvršće i kako ga fil od jagoda kasnije ne bi previše smočio. Kada tijesto požuti, izvadite tepsiju iz peći i ostavite da se ohladi.

4. Kada se donji dio tijesta ohladi, rasporedite po njemu fil od jagoda. Zatim iz zamrzivača uzmite drugi dio tijesta te ga naribajte po filu od jagoda. Vratite tepsiju u peć zagrijanu na 180 stupeni i pecite između 20 i 30 minuta tj. sve dok tijesto na površini ne dobije tamniju zlatnožutu boju.