navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Privlačenje turista

Rimski Koloseum prvi put u 2.000 godina javnosti otvorio svoje "podzemlje"

Rimski Koloseum otvorio je svoj podzemni dio za javnost prvi put nakon 2.000 godina.

Objavljeno: 29.06.2021. u 22:08
get url
text
Rimski Koloseum

U podzemnim nivoima Koloseuma u Rimu, poznatom kao hipogeja, nekada su se nalazili gladijatori i životinje koje su se borile u areni. Izvorno je svjetlost svijeća osvjetljavala ta područja, ali sunčeva svjetlost omogućit će turistima da prvi put vide ove prostore.

Potrebna restauracija trajala je 10 godina. Početne planove formulirali su izvršni direktor italijanske modne marke Tod Diego Della Valle i Odjel za arheološko nasljeđe Rima 2011. godine.

Tod’s je projektu, koji je imao tri ključne faze, pridonio 25 miliona eura, prenosi Unilad.

Prvo je očišćena fasada prije nego što su stručnjaci otišli u podzemlje. Na kraju su bageri započeli dug proces čišćenja i pranja podzemnih područja koja su imala debele slojeve nečistoće i mikroorganizama.

Alfonsina Russo, direktorica Arheološkog parka Koloseum, za CNN je izjavila da je ova restauracija važna za arheološka istraživanja, jer nam omogućava rekonstrukciju njene historije.

Sada su u planu daljnji radovi za Koloseum. Prošlog mjeseca je italijansko Ministarstvo kulture objavilo da namjerava izgraditi drvenu arenu koja će prekriti hipogeju, dajući ideju o tome kako je nekada bila struktura. Ovo novo područje također će biti domaćin raznih događaja, ali oni će nesumnjivo biti manje krvavi od prošlih.