Rotkvice se uzgajaju već više od 3000 godina. Stari Grci prinosili su ih kao žrtvu bogovima, a Rimljani su radnicima davali platu u rotkvicama.

Vrlo su zdrave i ljekovite

Pune su vitamina i minerala kao što su bakar, mangan, kalij, vitamina C, K i B6, a sadrže i kalcij, željezo, fosfor, cink i natrij. Ljekovita svojstva rotkvica vrlo su poznata i ovim povrćem su se liječile mnoge tegobe još prije pojave lijekova, a mnogi ih koriste i danas kao alternativu modernoj medicini. Crne rotkvice su ljekovitije od crvenih.

- Imaju antibakterijska i antigljivična svojstva.

- Pomažu kod tegoba disajnih puteva, posebno kod kašlja i astme.

- Potiču izlučivanje sluzi iz dišnih organa.

- Prirodni su diuretik.

- Kod žutice normaliziraju proizvodnju bilirubina.

- Potiču stvaranje crvenih krvnih stanica.

- Dobre su za mršanje jer imaju malo kalorija, a puno vlakana.

- Poboljšavaju probavu.

- Smanjuju rizik od upale urinarnog trakta.

- Čiste bubrege.

- Uklanjaju loš zadah iz usta.

- Štite od raka jer su odličan antioksidans.

- Ublažavaju menstrualne bolove.

- Sjemenke rotkvice pomažu kod vitiliga.

- Maska od zgnječenih rotkvica hidratizira lice i uklanja osip po njemu.

Recept za sirup za iskašljavanje

Sastojci: 900 g rotkvica, 250 g meda, sok od dva limuna

Priprema: Nasjeckanu rotkvicu pomiješajte s medom i sokom limuna. Stavite u staklenu posudu, poklopite pa ostavite 24 sata na hladnom mjestu. Procijedite u sterilne boce i dobro zatvorite. Pijte tri puta dnevno po jednu kašiku prije jela.

Pomaže i kod uboda kukaca

Sok od rotkvica neki ljudi koriste kao odličan tretman kod uboda pčela, stršljena i osa jer smanjuje bol i oteklinu. Iscijedite sok i nanesite ga na mjesto uboda više puta. Možete i namočiti komad vate u sok i držati na oteklini.