navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisni savjeti

Sadite povrće ili začinsko bilje: Ovo nikako nemojte staviti jedno pored drugog

Ukoliko ste se odlučili na sadnju biljaka, povrća ili začinskog bilja, morate obratiti pažnju koja od njih se slaže sa drugim sadnicama u blizini.

Objavljeno: 03.04.2020. u 10:02
get url
text

Bosiljak odbija muhe i komarce. Posadite ga uz paradajz, a u kuhinji ga koristite u jelima od paradajza, sosevima, salatama, u pestu. 

Vlasac, poput luka, odbija mrkvinu muhu pa ga sadite uz mrkvu. Blagog je okusa pa ga koristite u svim vrstama salata. 

Kopar sijte uz kupusnjače i salatu jer privlači parazitske osice koje mogu pomoći pri napadu gusjenica na to povrće. Neizostavan je začin kod kiseljenja krastavica, a dobro se slaže s kuhanim krompirom, karfiolom, u sosu, supi. 

Menta odvraća bijelog moljca koji napada kupus pa je sadite uz to povrće. Menta je vrlo invazivna i brzo će preuzeti veće površine. Koristite je sa pečenom janjetinom, pravite od nje sok ili osušite za čaj. 

Origano se odlično slaže sa svim povrćem pa ga posadite u kakvom slobodnom kutku bašče. Osim u pizzi, odličan je u svakom jelu u kojem je i paradajz. 

Peršun se u bašti dobro slaže sa šparogama, kukuruzom i paradajzom. U kuhinji je nezamijenjiv jer je rijetko jelo u koje se ne može staviti. 

Ruzmarin u vrtu sadite uz kupus, grah, mrkvu i kadulju. Odbija kupusov moljac, štetnike na grahu i mrkvinu muhu. U kuhinji se odlično slaže sa jelima od ribe i mesa, a varivima će dati poseban okus. 

Kadulja poput ruzmarina odbija kupusov moljac i mrkvinu muhu, no ne slaže se sa krastavicama. Odlična je u varivima i jelima od mesa. Od nje se može praviti osvježavajući sok. 

Timijan sadite uz kupus jer odbija kupusnog crva. U kuhinji ga koristite uz ribu, kuhani krompir i zeleno povrće.

Anis u vrtu potiče klijavost i rast biljaka. Sadite ga uz korijander. U kuhinji se najčešće koristi u pripremi keksa i kolača. 

Kim posijte tu i tamo jer opušta zemlju. Odlično se slaže sa slanim keksima, ali i u pripremi ukiseljenog povrća. 

Komorač se ne slaže ni s jednim povrćem ili začinskim biljem pa nađite posebno mjesto samo za njega. Koristi se u pripremi kolača, a dobro se slaže sa svježim i kiselim krastavicama.

Majčina dušica se slaže sa svim biljem. Posadite je uz rub bašče. Odgovara joj suho, sunčano mjesto, no pripazite jer se brzo širi.

Lavanda tjera komarce i privlači pčele i bumbare. Koristi se u pripremi suhih, slatkih keksa i kolača. 

Kopriva obogaćuje zemlju jer potiče rast dobrih bakterija i biljaka. Od nje pripremite variva, koristite je u pitama ili kao odličan čaj za čišćenje. 

Matičnjak će privući pčele, stvara povoljno okruženje za rast drugih biljaka, a odlično se slaže sa kaduljom. Njegove listiće ubacite u hladne napitke, a možete ga koristititi i kao čaj za smirenje. 

Kamilica poboljšava kvalitetu tla, sije se uz krompir jer ga štiti od krompirove zlatice te uz kupus jer privlači uši. Nezamjenjiva je u biljnoj apoteci svakog doma.