navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Studija PHE-a pokazala

Samo jedna doza vakcine smanjuje prijenos zaraze koronavirusom za 50 posto u istom domaćinstvu

Samo jedna doza Pfizer ili AstraZeneca vakcina može smanjiti prijenos koronavirusa za gotovo 50 posto unutar istog domaćinstva, gdje je rizik od zaraze vrlo visok, pokazalo je istraživanje engleske Agencije za javno zdravstvo (PHE), čiji su rezultati objavljeni danas.

Objavljeno: 28.04.2021. u 15:20
get url
text

Istraživanje pokazuje da je kod osoba koje se zaraze virusom tri sedmice nakon primanja prve doze Pfizer ili AstraZeneca vakcina vjerovatnost prijenosa zaraze na članove istog domaćinstva za 38 do 49 posto manja u odnosu na one koji nisu vakcinisani, stoji u saopćenju PHE-a.

Ovaj nivo zaštite primijećen je otprilike četrnaestog dana nakon vakcinacije i sličan je bez obzira na dob vakcinisane osobe ili članova domaćinstva.

Britanski ministar zdravstva smatra da je ovo fantastična vijest.

- Već smo znali da vakcine spašavaju živote, no ova studija, najopsežnija u stvarnim okolnostima, ukazuje i na smanjeni prijenos ovoga smrtonosnog virusa - kazao je Matt Hancock.

Prva doza vakcina istodobno sprečava mogućnost razvoja simptomatskog oblika bolesti kod vakcinisanih osoba.

Naime, u roku od četiri sedmice nakon primanja prve doze bilo koje vakcine taj se rizik smanjuje za oko 60 do 65 posto.

- Premda je ovaj podatak vrlo ohrabrujući i za vakcinisane osobe, još uvijek je veoma važno da se i dalje ponašate kao da imate virus - istaknula je Mary Ramsay, voditeljica odjela imunizacije u PHE.

Studijom je obuhvaćeno više od 57.000 kontakata iz 24.000 domaćinstava u kojima je vakcinisana osoba naknadno bila pozitivna na koronavirus, a usporedba je napravljena s gotovo milion kontakata osoba koje se nisu vakcinisale.

Domaćinstva se smatraju mjestima "visokog rizika" kada je posrijedi prijenos virusa, a “slični bi se rezultati mogli pokazati i na mjestima sa sličnim rizikom prijenosa virusa, poput zatvora ili stanova čiji prostor dijele studenti ili ostali "cimeri."

Ranije provedene studije PHE pokazale su da su vakcine Pfizer i AstraZeneca do kraja marta spriječila 10.400 smrtnih slučajeva kada su posrijedi osobe starije od 60 godina.