navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nova istraživanja

San je važan: Neispavanost povezana sa burnim reagovanjem na dnevne stresove

Početak je sedmice i svi se pitamo kako sa što manje stresa i što lakše ispuniti sve zadatke tokom pet radnih dana koji su pred nama. Produktivnost je uslovljena raznim faktorima, a jedan od najvažnijih svakako je dobar i kvalitetan san.  

Objavljeno: 22.09.2020. u 08:47
get url
text

Prema novom istraživanju, manje spavanja moglo bi se povezati s jačom emocionalnom reakcijom na stresne događaje. Kada spavate kraće od uobičajenog, više ćete reagirati na dnevne stresore i oni će više utjecati na vas.

Gotovo 2000 odraslih Amerikanaca u dobi od 33 do 84 godine anketirano je osam dana uzastopno, a ispitivalo se njihovo trajanje sna, dnevni stresori, broj pozitivnih događaja koje su doživjeli i kako je to utjecalo na njih tokom dana. Uopšteni zaključak prema izvještaju ispitanika jeste da su svi imali manje stresan dan kad su više naspavani. Utvrđeno je da su ispitanici koji su imali neko hronično stanje "reaktivniji na pozitivne događaje" kada bi više spavali.

Kad ljudi dožive nešto pozitivno poput zagrljaja ili poljupca, kada lijepo provedu dan, recimo u prirodi, obično se osjećaju sretnije tog dana. No, kada spavaju manje nego inače, ne mogu reagirati tako na dobre osjećaje jer su jednostavno preumorni.

Preporučena smjernica za dobar san je najmanje sedam sati. Procjenjuje se da svaka treća odrasla osoba ne ispunjava ovaj zdravstveni zahtjev. Dugotrajno poboljšanje trajanja sna ne samo da olakšava stresne dane, već potencijalno umanjuje rizik povezan s mentalnim poremećajima, hroničnim zdravstvenim stanjima ili čak preranom smrću, piše Fox News.