navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pobjednik na Kazanu

Sarajlija Dino Bajrić, šampion u skakanju u vodu: U Mostaru mi je najveći uspjeh drugo mjesto, prvo mi se uvijek nekako izmakne

Sarajlija Dino Bajrić jučer je pobijedio na manifestaciji "Skok u Kazan" u Konjicu, a već danas ga očekuje novi veliki izazov i takmičenje u skokovima sa Starog mosta u Mostaru.

Objavljeno: 31.07.2022. u 11:53
get url
text

- Ne znam koja mi je ovo pobjeda u karijeri, ali je jedna od najdražih. Na toj stijeni sam naučio skakati, a dugo godina nije bilo manifestacije, tako da mi je drago da se ponovo vratila i da će ponovo postati tradicionalna – kaže za Faktor Dino Bajrić.

Kako dodaje, nema vremena za odmor i već ga za nekoliko sati očekuju skokovi u Mostaru.

- Nadam se da će nas vrijeme poslužiti kao prethodnih godina. Cilj svakog skakača je da se ne povrijedi i da izroni živ i zdrav. Ovo je sport koji se ubraja u pet najekstremnijih, te zahtijeva od vas da vladate svojim tijelom i da se maksimalno koncentrirate. Jedan trenutak dekoncentracije i sve se može završiti loše. Kada uspješno skočite, onda je tu žiri da vas nagradi. U Mostaru mi je najveći uspjeh do sada drugo mjesto, prvo mi se uvijek nekako izmakne. Mostarska lasta je poznat skok i ona je prepoznatljiva u cijelom svijetu - nastavlja Bajrić.

Takmičenje u skokovima u vodu Bentbaša Cliff Diving bit će održano osmu godinu zaredom. Ovaj sportsko-turistički događaj, koji je postao prepoznatljiv brend Grada Sarajeva, bit će održan na kultnoj sarajevskoj lokaciji u subotu, 6. augusta s početkom u 17 sati.

- To takmičenje za mene je posebno i nadam se da će u subotu biti veliki broj posjetilaca iz cijele BiH – kaže Bajrić.

Ovaj 32-godišnji magistar sporta, za životni poziv je izabrao jedan od najekstremnijih sportova na svijetu – skakanje u vodu s velikih visina. Tokom regionalnog takmičarskog kalendara, ponosno predstavlja Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

– Ljubav prema skakanju rodila se u djetinjstvu, gdje sam kao dječak prvo posmatrao skokove sa Starog mosta u Mostaru, pa onda pokušavao postepeno da "osvajam" visine, da bih jednog dana i sam stao na luk Starog mosta. Ovo je sport koji kod ljudi izaziva divljenje, a i veliko poštovanje. Mnogo je težak, jer znam šta znači biti na rubu platforme spreman za skok, kada mislite ili će krenuti po dobru ili po zlu. Također, traži maksimalnu koncentraciju i fizičku spremnost, a tada je i koncentracija veća, jer znaš da je tijelo pripremljeno za udar, a udar u vodu je stvarno jak. U sekundi sve može krenuti po zlu ako se nisi dovoljno isključio, koncentrirao i izveo skok kako treba - pojašnjava na kraju Dino.