navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stručnjaci

Savjeti i preporuke o prehrani tokom izolacije i pandemije

S obzirom na to da širom planete još vlada određena doza straha od zaraze koronavirusom, ljudi u panici i vlastitoj zbunjenosti čine pomalo nelogične poteze, prvenstveno vezane za kupovinu namirnica i nepotrebno stvaranje velikih zaliha hrane, navode u setu preporuka građanima tokom izolacije i pandemije zbog koronavirusa stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Objavljeno: 08.04.2020. u 08:44
get url
text

Ideja kupovine hrane, te stvaranja određenih zaliha, u principu nije loša, ali treba dva puta razmisliti o tome šta ustvari kupujemo i koliko su te namirnice, koje "nestaju" s polica naših supermarketa, zapravo zdrave?

Preporuke za ostavu i frižider

- Hrane ima dovoljno za sve, ali moramo biti razumni pri kupovini i pokazati empatiju prema drugima. Naime, veliki je broj naših starih i nemoćnih sugrađana, koji nemaju finansijsku mogućnost koja će im omogućiti stvaranje zaliha ili jednostavno ne mogu odjednom fizički ponijeti toliko hrane, zbog nedostatka prijevoza. Potrebno je imati to na umu u ovim danima i ponašati se razumno pri kupovini, te ne misliti samo na sebe. Kupite onoliko hrane i potrepština koliko bi vam bilo dovoljno za eventualno dvije sedmice i to prvenstveno iz razloga da ne stvarate gužve po supermarketima svaki dan ili svaki drugi dan, kaže nutricionistica INZ-a Maja Trifković.

U INZ-u dodaju i - birajte zdravije - kvalitetnije varijante namirnica, koje ste naumili kupiti pa tako npr. bijelo brašno, koje ste sigurno već nabavili (nadamo se u razumnim količinama), pri pravljenju domaćeg kruha, kombinirajte s nekim integralnim brašnom kako biste dobili nutritivno mnogo kvalitetniji kruh koji će vam sigurno i trajati dan ili dva duže od običnog bijelog kruha.

Osim toga, ako u smjesu ubacite šaku-dvije raznih sjemenki (suncokretove, bučine, chia, lan...) dodatno ćete nutritivno obogatiti svoj domaći kruh. Također, birajući integralnu rižu i tjesteninu umjesto bijele, osigurat ćete si izvor složenih ugljikohidrata koji će vam pružiti energiju kroz duži vremenski period, tj. duže vremena ćete osjećati sitost.

Umjesto gomilanja konzervirane hrane, suhomesnatih proizvoda, mesnih narezaka, pašteta i slično, kupite razumne količine svježeg mesa, birajte nemasne komade crvenog mesa, zatim bijelo meso, svježu ili zamrznutu ribu, morske plodove, ukoliko ste ljubitelj, sve rasporedite u porcije i pohranite u zamrzivač. Što se tiče namaza za doručak, dovoljno je spremiti dva-tri pakovanja omiljenog sirnog namaza ili jednostavno nastojte u ovom periodu iskoristiti preostale tegle ajvara ili domaćeg džema koje vjerovatno već imate u svom frižideru.

- Nemojte zaboraviti na zdrave užine! Vjerovatno ste primijetili da sad, dok više vremena provodite u kući, češće i jedete, ali na vama je hoćete li birati zdravije ili nezdrave varijante za užinu. Svedite na minimum kupovinu slatkiša i grickalica i unos „praznih" kalorija iz takvih namirnica. Umjesto toga, opskrbite se dovoljnom količinom orašastih plodova, suhog i svježeg voća, koje je dostupno na svakom koraku. Opskrbite se i pakiranjem zobenih ili nekih drugih cjelovitih žitarica te raznim sjemenkama koje možete kombinirati sa svježim voćem uz bilo koji jogurt s probiotikom, te na brz i jednostavan način dobiti hranjivu i ukusnu užinu - napominje Trifković.

Vježbanje je moguće i u kućnoj varijanti

Pazite na dovoljan unos tečnosti, radite na jačanju vlastitog imuniteta konzumirajući svakodnevno raznoliku i kvalitetnu prehranu, prije svega razno voće i povrće,  povećajte unos C vitamina, prvenstveno iz agruma, a zatim i povrća kao što su paprike, kupus, kelj, špinat, brokula, paradajz...

Osim toga, važno je napomenuti da posebnu pažnju posvetite svom ukupnom dnevnom  energetskom unosu, tj. da pazite na količine hrane koju unosite tokom dana. Imajte na umu da se dnevne energetske potrebe čovjeka smanjuju usljed njegove smanjene fizičke aktivnosti, stoga, osim ako niste nastavili intenzivno trenirati u kućnoj varijanti, trebali biste smanjiti i ukupan dnevni unos hrane, kažu stručnjaci.

Iskoristite ovo dodatno slobodno vrijeme za druženje sa svojom obitelji i za svakodnevne zajedničke aktivnosti, od igre do vježbanja i učenja, a osim toga, iskoristite vrijeme kod kuće za isprobavanje nekih novih recepata za koje inače ne biste imali vremena.  Uz sve to, pratite savjete i preporuke nadležnih organa i kriznih štabova za prevenciju infekcije koronavirusom, budite odgovorni te se pridržavajte svih preventivnih mjera u cilju očuvanja svog i tuđeg zdravlja, saopćio je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.