navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Doktor otkriva

Šest namirnica koje garantiraju dug život bez bolesti

Doktor Michael Greger autor je bestselera "Kako ne umrijeti" i često govori o sigurnosti pojedine hrane te o javnom zdravstvu. U nastavku on otkriva namirnica koje biste odmah trebali staviti na listu kada idete u kupovinu, a onda sa njima eksperimentirati u kuhinji.  

Objavljeno: 12.02.2020. u 08:51
get url
text

Možete ih sve pomiješati u jedan obrok ili jesti odvojeno, na vama je.

Mahunarke

Greger misli na mahunarke u širem smislu: leću, slanutak, sušene polovine graška, soju i naravno sve vrste graha. Možda vam se supa od graška i umakanje mrkve u humus ne čine korisnim, ali i tako unosite mahunarke. Trudite se da pojedete barem tri porcije mahunarki dnevno.

Jedna porcija otprilike je: četvrtina šoljice humusa, pola šiljice kuhanog graha, leće, tofua ili tempeha, te puna šoljica svježeg graška ili proklijale leće. Iako je i kikiriki tehnički mahunarka, dr. Greger svrstao ga je u kategoriju orašastih plodova (zbog nutritivne vrijednosti).

Bobičasto voće

Porcija bobičastog voća trebala bi biti oko pola šoljice svježih ili zamrznutih, a sušenih četvrtinu šoljice. Iako su, biološki gledano, banana, avokado, pa čak i lubenica bobičasto voće, dr. Greger koristi kolokvijalni termin za bobičasto voće, te u ovu kategoriju ubraja i grožđe (i grožđice) te kumkvat.

To naravno znači da treba dodati i voće za koje mnogi smatraju da spada u bobičasto, iako tehnički ne spada, kao što su: borovnice, trešnje, brusnice, jagode, dud.

Zeljasto povrće

U zeljasto povrće spadaju brokula, kupus, blitva, raštika, i kelj. Dr. Greger preporučuje barem jednu porciju dnevno (pola šoljice) i barem još dvije porcije zelenila dnevno, lisnatog ili zeljastog.

Orašasti plodovi

Svako bi trebao jesti barem kašičicu mljevenih lanenih sjemenki dnevno, a osim toga i porciju drugih orašastih plodova ili sjemenki. Četvrtina šoljice oraha dovoljno je za jednu porciju, a ako volite maslace (primjera radi od kikirikija), nemojte u jednom obroku uzimati više od dvije kašike. Kesteni i kokos ne spadaju nutritivno u orahe.

Začini

Dr. Greger preporučuje i četvrtinu kašike kurkume, a možete dodavati i druge začine (bez soli) koje volite.

Cjelovite žitarice

Za dug život jedite i porcije cjelovitih žitarica, primjera radi: pola šoljice tople zobene kaše, kuhana zrna, primjera radi riže, kvinoje, heljde, kuhanu tjesteninu ili kukuruz, šoljicu hladnih (gotovih) žitarica, jednu tortilju ili krišku hljeba, polovinu peciva ili muffina ili tri šoljice kokica.