navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Studija pokazala

Sintetičke hemikalije u posudama za hranu, šamponima i igračkama povezane su s ranom smrću

Sintetičke hemikalije zvane ftalati, koje se nalaze u stotinama proizvoda široke potrošnje, poput posuda za skladištenje hrane, šampona, šminke, parfema i dječijih igračaka, mogu pridonijeti između 91.000 i 107.000 preuranjenih smrti godišnje među ljudima u dobi od 55 do 64 godine u Sjedinjenim Američkim Državama, otkrila je nova studija.

Objavljeno: 14.10.2021. u 08:19
get url
text

Ljudi s najvišim nivoom ftalata imali su veći rizik od smrti, posebno kardiovaskularnog mortaliteta, navodi se u studiji koja je objavljena u časopisu Environmental Pollution.

Studija je procijenila da bi te smrti SAD mogle koštati do 47 milijardi dolara svake godine zbog gubitka ekonomske produktivnosti, piše CNN.

- Ova studija dodaje se rastućoj bazi podataka o utjecaju polastike na ljudsko tijelo i potiče na smanjenje ili uklanjanje upotrebe plastike - rekao je vodeći autor studije dr. Leonardo Trasande, profesor pedijatrije, medicine okoliša i zdravlje stanovništva na NYU Langone Health.

Poznato je da ftalati ometaju tjelesni mehanizam za proizvodnju hormona, poznat kao endokrini sistem, a "povezani su s razvojem, reproduktivnim, moždanim, imunološkim i drugim problemima", navode iz Nacionalnog instituta za nauku o zdravlju okoliša.

Čak i mali hormonski poremećaji mogu uzrokovati "značajne razvojne i biološke učinke", navode iz Instituta.

Prethodna istraživanja povezala su ftalate s reproduktivnim problemima, kao što su genitalne malformacije i nespušteni testisi kod dječaka, te niži broj spermija i nivo testosterona kod odraslih muškaraca. Prethodne studije također su povezivale ftalate s pretilošću u djetinjstvu, astmom, kardiovaskularnim problemima i rakom.