navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dnevno zaradi dolar i po

Sirijski dječak Ibrahim radi u kamenolomu kako bi pomogao prehraniti porodicu

Ibrahim Hamahir, desetogodišnji sirijski dječak iz Idliba na sjeverozapadu ove ratom pogođene zemlje, radi u kamenolomu kako bi zajedno sa starijim bratom pomogao prehraniti porodicu.

Objavljeno: 11.06.2021. u 12:06
get url
text

Prema podacima Sirijske mreže za ljudska prava (SNHR), snage odane režimu Bashara al-Assada i njihovi saveznici u Siriji su ubili najmanje 29 hiljada djece, a milioni djece su raseljeni. Najtežu cijenu rata plaćaju upravo djeca.

U zemlji u kojoj rat bijesni od marta 2011. godine, djeca školskog uzrasta su školske klupe, parkove i igrališta zamijenila radom na teškim poslovima.

Dječak Ibrahim Hamahir je kazao kako dnevno izlomi 25 komada kamenja za građevinsku upotrebu, i to za naknadu od dolar i po.

S porodicom živi u šatorskom naselju, a na posao odlazi u ranim jutarnjim satima.

Zarada koju ostvari dnevno, kako kaže, nije dovoljna ni za jedan doručak njegove porodice. Ibrahim ima četvero braće i sestara, majku i oca, koji zbog bolesti nije u mogućnosti raditi, a kaže kako težina kamenja koje lomi doseže i do 60 kilograma.

- U zimskim teškim uvjetima i na ljetnim vrućinama se borimo za preživljavanje. To je jednostavno tako - kazao je i zaključio:

- Sve što želim od života je zaraditi za hljeb. Želio bih lijep život i obrazovanje. Međutim, otac je bolestan, ko će raditi ako ne ja?