navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Mjere opreza

Sliku umalo prodali za 1.500 eura, mogla bi vrijediti 150 miliona

Platno koje je možda naslikao talijanski barokni slikar Michelangelo Merisi da Caravaggio na aukciji u Španiji gotovo je prodano po smiješno maloj cijeni, jer prethodno nije temeljito proučeno.

Objavljeno: 09.04.2021. u 16:50
get url
text
Slika Krista
text

Zbog sumnji koje su iznijeli neki stručnjaci, poznata madridska aukcijska kuća Ansorena u posljednji je trenutak prodaju slike, planiranu za četvrtak navečer, stavila na čekanje. Naime, platno je trebalo biti ponuđeno po početnoj cijeni od samo 1.500 eura, no stručnjaci su naknadno ustanovili da bi moglo vrijediti i do 150 miliona eura.

"The Crowning with Thorns" je platno veličine 111 x 86 centimetara i prikazuje Kristovu krunidbu trnjem, a prethodno je pripisivano slikaru Joseu de Riberi (1591-1652). No sada će ga pažljivo proučiti stručnjaci, rekla je za dpa glasnogovornica Ansorene.

U međuvremenu je španski ministar kulture Jose Manuel Rodriguez Uribes rekao da je, kao mjera opreza, izrečena zabrana prijenosa slike preko granice.

Španski list El Mundo piše da su vlasnici slike, čiji identitet nije otkriven, do zadnjeg trenutka sumnjali u to ko je pravi autor djela.

Španac Jose de Ribera bio je "caravaggista", odnosno sljedbenik Caravaggiove škole slikanja. Početkom 17. vijeka godinama je živio i radio u Italiji, uglavnom u Rimu i Napulju pa stoga ne čudi što se pretpostavljalo da je autor slike.