navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Studio teatar

Snima se dokumentarni film: Da li su mir, sigurnost i obrazovanje - želje koje su zajedničke svima?

Nakon rada na dokumentarno-igranim filmovima "Bio jednom jedan" i "Bez glasa", ekipa Studio Teatra, počela je rad na snimanju novog dokumentarca "Najljepše je đačko doba".

Objavljeno: 04.08.2022. u 09:57
get url
text

Radi se o dokumentarnom filmu koji govori o životu tri bivša školska druga/drugarice koji su na početku rata devedesetih bili školski drugovi, u tinejdžerskoj dobi. Ratni vihor ih je odnio na različite strane. Danas, 30 godina kasnije oni odgajaju novu generaciju. Šta žele za svoju djecu? Da li su mir, sigurnost i obrazovanje - želje koje su zajedničke svima?

Film istražuje da li je moguće i pod kojim okolnostima naći zajedničke tačke gledanja na prošlost i na budućnost i kako vide budućnost svoje djece, kao i budućnost države BiH. Naziv filma "Najljepše je đačko doba" je simboličan i odnosi se na krilaticu "Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba" koja je bila sinonim za mladalačku bezbrižnost i drugarstvo a koje je našim protagonistima bilo prekinuto ratom.

- Filmom postavljamo pitanje bh. javnosti: Šta smo spremni/šta možemo učiniti za mirnu budućnost svoje djece? Poruka odgovornosti za održanje mira koju ima svaki pojedinac i da održanje mira vrijedi truda i zalaganja te da mir nema cijenu je suština našeg projekta. Projekat "Najljepše je đačko doba" - doprinos mirotvornim aktivnostima u BiH kroz podizanje svijesti o značaju mira putem dokumentarnog filma dio je projekta "REKOM mreža pomirenja" koji finansijski podržava Evropska unija - istakli su iz "Studio teatra".

Premijera filma je planirana krajem novembra ove godine.