navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uskoro emitiranje

Snimljena prva web serija za mlade u BiH "Podrugljivci"

Prva web serija za mlade u Bosni i Hercegovini "Podrugljivci“, u kojoj su u glavnim ulogama mladi ljudi, srednjoškolci i studenti, snimljena je proteklih dana na Boračkom jezeru.

Objavljeno: 01.11.2020. u 11:39
get url
text
Serija Podrugljivci

Emitiranje serije planirano je krajem ove i početkom naredne godine.

Serija govori o drugoj generaciji poslije rata i ratnom naslijeđu sa kojim žive mladi rođeni devedesetih ili netom poslije devedesetih i kroz mnogo humora, ironije i iskrene emocije nudi presjek života mladih danas koji nikako ne mogu da se oslobode ratnog naslijeđa 90-ih koje se najbolje ogleda kroz porodične odnose te poimanje sebe i svijeta oko njih.

- Pričamo priču o mladima koji su u ratu ostali bez najbližih, PTSP-iju, nestanku najbližih u ratu, silovanju, ali na duhovit, topao i iskren način jer vjerujem da samo takva poruka može otvoriti srca ljudi jednih ka drugima. Sa timom sjajnih mladih autora želja mi je da pokažemo široj publici kako jedan od prvih koraka ka zbližavanju mladih može biti i pružanje prilike mladima da kažu kako se stvarno osjećaju bez da se takmičimo čija je bol veća i bez da minimiziramo ičija osjećanja i potrebe. Važno mi je da druga generacija poslije rata, kojoj i sam pripadam, počne sebe doživljavati i van sjene roditelja i njihovog iskustva i da počne zaista raditi na rješavanju nagomilanih problema. Vjerujem da ta generacije tek sada dobija priliku nešto da kaže. Uslijed akumulirane traume i bola vrijeme je makar da vrisnemo kako bismo u budućnosti otpočeli zdrav i konstruktivan dijalog- kaže scenarist Anes Osmić.

Glavne uloge u seriji, Safetu, Ognjena, Dadu i Jagodu tumače mladi i talentirani glumci, srednjoškolac Issa Osmić, studentica Hana Kustura, apsolventica Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, te glumica Ana Tikvić.

Glavne glumice i glumci, debitanti, pokraj sebe su imali vrlo iskusan tim na čelu sa rediteljicom Nejrom Latić Hulusić i scenaristom Anesom Osmićem, a jedan dan su im se na setu pridružile i poznate bh. glumice Arma Tanović, Minka Muftić, Maja Salkić, Lana Zablocki, Faketa Salihbegović i Asja Zara Lagumdžija.

Kako su istakli, bilo je to novo iskustvo za sve njih i prilika koja se ne pruža baš svaki dan, a sa Boračkog jezera su se vratili puni utisaka i novih znanja i vještina.

- Ova serija, u svom scenarističkom, redateljskom, glumačkom i vizualnom izrazu je vrisak jedne generacije koja je zaboravljena, a šuti i preživljava tiho, u sebi, da ne soli rane onima koji imaju još teže posljedice. U tom njihovom vrištanju čut ćete bijes, strah i puno ljubavi i smijeha koji ih liječi. Vratili smo se sa snimanja i vrlo emotivno se rastali. Bili smo izolovani na jezeru kod naših divnih domaćina iz Hercegina Lodges. Daleko od lokalne politike, sa svojim ranama koje smo pretočili u scenarij, glumu, režiju i vizualni i zvučni identitet koji su sa nama kreirali pretalentovana ekipa koju čine mladi Marko Jovančić, Ervin Golubović, Mirza Herović, Nađa Sinić, te nešto iskusniji majstor tona Vanja Kurtović - ističe Latić Hulusić.

Ideja snimanja serije za mlade nastala je i podržana u okviru projekta Laboratorija mira koji su ove godine organizirali Lonac.pro (Fondacija Mozaik) i Populacijski fond Ujedinjenih naroda uz podršku Britanske ambasade u BiH.

Koproducent serije je Omladinska novinska asocijacija u BiH uz podršku Fondacije Schuler Helfen Leben.

- Omladinska novinska asocijaciji u BiH je imala izuzetnu čast da učestvuje u jednom ovakvom projektu, vrlo važnom za sve mlade ljude u našoj zemlji. U trenutku dok živimo ekspanziju nacionalnih identiteta i podjela, preuzimajući porodične obrasce, bez kritičkog propitivanja i pitanja našim očevima gdje su bili ’91, ova serija se nameće kao nada da ćemo u budućnosti imati zajedničku istinu o ratu, koju ćemo pamtiti da se ne bi ponovila - kaže novinarka i članica UO ONAuBiH-a Vanja Šunjić.

Emitiranje "Podrugljivaca" planirano je krajem 2020. i početkom 2021. godine na zvaničnom Youtube kanalu serije.