navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Tugu ne mogu skriti

Srbijanski mediji: Dara ispala iz trke za Oscara, Aida u užem izboru

Na listi užeg izbora Američke akademije filmske umjetnosti i nauke za 93. nagradu po redu, u kategoriji za najbolji međunarodni film, nema Dare iz Jasenovca. 

Objavljeno: 10.02.2021. u 11:21
get url
text

VEZANI TEKST - Film o srebreničkom genocidu ušao u utrku za Oscara

Među 15 kandidata je film Bosne i Hercegovine, rediteljice Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida?", koji će se za nagradu sa stranog govornog područja boriti sa ostvarenjima iz još 14 zemalja.

Na stranici Variety.com možete vidjeti cijelu listu kandidata. 

Dva ugledna američka medija Los Angeles Times i Variety de facto proglasili su film "Dara iz Jasenovca" srpskom propagandom, i dobio je niz negativnih kritika. 

Renomirani filmski časopis i web portal Variety također je negativno ocijenio "Daru iz Jasenovca".

- Njegov neskriveni antihrvatski i antikatolički naboj suviše je očito dizajniran kao oružje u sadašnjim sukobima Srba i njihovih susjeda, a uživanje u vizualizaciji sadizma, kontrastirano s djetinjom nevinosti, gura u stranu bilo kakvo razmišljanje o opasnostima nacionalizma, ubilačkog rasizma i genocida i nadomješta ga jeftinom sentimentalnošću - napisao je između ostaloga kritičar Jay Weissberg.

Iza ovog filma reditelja Petra Antonijevića je snažno stao vladajući režim, te je "Daru iz Jasenovca" finansirala Vlada Republike Srbije i Filmski centar osiguravši više od dva miliona eura.

Antonijević je u intervjuu za hrvatske medije o filmu koji je posvađao Hrvate i Srbe poručio "da 'Dara iz Jasenovca' nije antihrvatski uradak, te da razdvaja ustaštvo od hrvatstva".