navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Loše navike

Stručnjak objasnio zašto nikada ne biste trebali spavati uz ventilator

Za pojedince, tokom toplih ljetnih dana, spavanje uz upaljen ventilator gotovo je neizbježno. No ispada da bi ta navika mogla biti loša za vas.

Objavljeno: 14.06.2021. u 20:16
get url
text

Mark Reddick, koji piše za časopis The Sleep Advisor, kaže da korištenje ventilatora može potaknuti razvoj alergije. Također, loši su i za ljude koji boluju od astme.

- Nekim ljudima stropni ili podni ventilator u sobi pomažu da utonu u san i da se rashlade tokom noći. Drugima to može izazvati probleme sa snom, izazvati napadaje astme ili isušiti oči - objašnjava.

Također je upozorio kako ventilatori mogu prouzrokovati kretanje prašine po sobi.

- Dok ventilator pomiče zrak po sobi, uzrokuje navale prašine i peludi koji vam se probijaju u sinuse. Ako ste skloni alergijama, astmi i peludnoj groznici, ovo bi moglo izazvati puno problema - objasnio je.

Nadalje, korištenjem ventilatora riskirate isušivanje kože.

- Stalni naleti zraka na vaše tijelo mogu uzrokovati suhoću kože. Losioni i hidratantne kreme vam mogu pomoći to spriječiti - savjetuje.

Na kraju, upozorio je na još jedan mogući problem, prenosi The Sun.

- Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir jest da neki ljudi spavaju s djelomično otvorenim očima. Opet, neprestana cirkulacija zraka isušit će vam oči i može izazvati veliku iritaciju - upozorava.