navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Lijepe vijesti

Supruga Amela Tuke ispunila životu želju: Hidžab mi je donio poseban osjećaj...

Supruga jednog od najuspješnijih bh. sportista Amela Tuke, Amina, donijela je važnu odluku u životu jedne muslimanke.

Objavljeno: 12.08.2022. u 14:13
get url
text

Naime, Amina je dan pred Kurban bajram donijela odluku da stavi svoju krunu – svoj hidžab.

Priznala je da joj se želja za pokrivanjem javila u djetinjstvu, dok je još učila svoje prvo sure i tada je, kaže, osjetila posebnu ljepotu i čarobnu energiju koju sa sobom nosi Islam.

- Islam je bio i ostao stub moga odrastanja i općenito stub i moga života. Svoje prve sure sam naučila od svojih roditelja, a poslije sam svoje znanje proširila u mektebu te naučila prve harfove od moga mualima hafiza Safeta ef. Husejnovića, i na kraju uspješno položila sve hatme u našoj Sejmenskoj džamiji u Zenici – kaže Amina.

Kaže da što je naučila u mektebu, a što i danas uči od svoga supruga, svojih roditelja i iskrenih prijatelja, pokušava da slijedi i praktikuje koliko može i u skladu s vremenom u kojem živimo.

– Moja želja za pokrivanjem se javila u mom djetinjstvu, upravo kad sam i učila svoje prve sure te prvi put i osjetila tu posebnu ljepotu te čarobnu energiju koju Islam nosi. Zapravo, odluku da stavim maramu sam donijela na dan uoči samog Kurban Bajrama. Htjela sam da ispunim obavezu kojom me Gospodar zadužio, kao žena koja vjeruje u sve principe koje Islam zastupa – ističe Amina za portal Hanuma.ba.

Upitana šta je u konačnici u srcu presudilo u ovoj odluci koja je i jedna od najvažnijih u životu jedne muslimanke dodaje.

- Sve moje dileme vezane za maramu sam vremenom kroz svoje odrastanje otklonila, tako da nisam puno razmišljala nego sam taj dan u srcu odlučila da sam spremna da marama napokon bude dio mene, kao što sam i prirodno osjećala uvijek da to i jeste. Sada iz ove perspektive, mogu reći da mi je marama donijela poseban osjećaj sigurnosti i zaštite, osjećaj mira i unutarnje duhovne slobode - kazala je Amina.

Tukina supruga diplomirana je pravnica, kćerka poznatog zeničkog notara i potiče iz vrlo ugledne zeničke porodice.

Početkom godine Amel i Amina dobili su kćerkicu, nakon što su prethodno 2020. godine dobili sina Davuda.