navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Roditelji

Sve što vam se ne sviđa u ponašanju vaše djece, naučila su to od vas

Djeca su odraz roditelja i zato je jako važno da shvatite da oni neprestano uzimaju sve vaše obrasce ponašanja i primjenjuju ih.

Objavljeno: 01.02.2020. u 11:36
get url
text

Ukoliko vaše dijete ispolji nešto ružno budite svjesni da je to najvjerojatnije došlo od vas.

Evo koja su najčešća loša ponašanja koja se uče od roditelja.

Previše su ovisni

Roditelji koji su previše zaštitnički nastrojeni i kao hobotnica hvataju i okružuju svoju djecu, čine da ona budu previše ovisna o svojim roditeljima, a s vremenom i o drugima. Djeca koja su navikla da uvijek neko drugi rješava njihove probleme, da im neprestano krči put i donosi odluke umjesto njih, sklona su lošem snalaženju u životu, piše David Wolfe.

Oni po tom obrascu nastavljaju tražiti osobe koje će ih moći u životu voditi s tendencijom da postanu ovisni o njima.

Prekidaju u govoru

Ukoliko su roditelji skloni da upadaju nekome u riječ njihova djeca će zasigurno raditi isto. Uvijek pustite svoje dijete da vama kaže sve što hoće, do kraja. Ne dozvolite da sebi budete važniji od djeteta i dajte mu prostor da se izrazi. Naučite svoje dijete koliko je važno da sasluša i sačeka svoj red da govori. To će učiniti da bude kulturnije i da ima bolju komunikaciju.

Nepoštivanje odraslih

Bit će trenutaka u kojima će neko drugi čuvati vaše dijete. Vaši rođaci, dadilja, prijatelji ili komšije… Ukoliko se ne trudite odgojiti dijete tako da poštuje vas, ono to neće činiti ni sa drugima. Time automatski stvarate lošu sliku o sebi i o vašem djetetu.

Iznošenje privatnih stvari svima

Djeca se od najranijeg uzrasta uče da dijele. Ukoliko ne naučite dijete da neke stvari ne treba iznositi van kuće ono samo neće napraviti razliku između privatnosti i javnosti. Ne želite da se "prljavo rublje" ili intima doma dijeli u vrtiću ili kada vam dođu gosti. Zato naučite svoje dijete što ostaje u vaša četiri zida.

Kultura i pristojnost

Nikada nije prerano da naučite svoju djecu kako da budu ugodna i kulturna. Oni zaista moraju znati osnovne riječi kao što su: oprosti, hvala, molim te i tako dalje.

Djeca uče od najranijeg uzrasta, a ako im kulturu i pristojnost približite od najranijeg perioda i drugi će biti oduševljeni njima, piše atma.hr.