navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Posljedica zaraze

Sve više žena prijavljuje ovaj problem: Američka glumica pokazala šta COVID-19 radi kosi

Oko milion i po ljudi pogledalo je upozorenje, koje je na Twitteru postavila američka glumica Alyssa Milano nakon što se inficirala koronavirusom.

Objavljeno: 10.08.2020. u 09:59
get url
text

Ona je pokazala jednu od posljedica infekcije, a to je opadanje kose.

- Da vam pokažem šta COVID19 radi vašoj kosi. Molim vas, shvatite virus ozbiljno i nosite masku - poručila je Milano uz snimak.

 

Na snimku je glumica pokazala koliko kose izvuče nakon češljanja, a ono što treba znati da ovo nije rijedak slučaj kod oboljelih.

Nedavno je naime, istu stvar pokazala Grace Dudley (30) iz Essexa kojoj je kosa toliko opala poslije COVID-19 da ovih dana nosi periku.

- Svaki put kada bi počešljala kosu, ostala bi bez gomilem kose. Na kraju sam se zabrinula i otišla na pregled gdje mi je rečeno da je to posljedica COVID-19. Ljekar mi je rekao da, budući da sam bila na ivici smrti, tijelo je ukinulo sve funkcije koje nisu od važnosti, uključujući i razvoj folikula – kazala Dudley.

Budući da sve više žena prijavljuje ovaj problem, o njemu pričaju i ljekari i za sada ga prepoznaju kao "telogen efluvijum", što je drugi najčešći tip opadanja kose kod žena, a u pitanju je poremećaj na skalpu i poremećaj rasta dlake.

"Telogen efluvijum" je vrlo često privremen i izlječiv. U puno slučajeva traje oko pola godine, a ako potraje duže prelazi u hronično stanje.