U skromnom stanu u gradu Nuoro u Sardiniji živi 62-godišnja Paola Abraini, koja se svako jutro budi u sedam sati kako bi počela sa izradom su filindeua, najrjeđe vrste tjestenine na svijetu.

Koliko je njena receptura tajna govori u prilog činjenica kako je, osim nje, znaju pripremiti još samo dvije žene na našoj planeti - njene dvije rodice.

Niko se ne sjeća zašto su zapravo žene počele s pripremom te vrste tjestenine, no već više od 300 godina recept se prenosi sa žene na ženu u porodici Abraini, a svaka ima obavezu strogo čuvati recepturu.

Koliko je ta vrsta tjestenine ukusna i zanimljiva, pokazao je i tim iz poznate tvornice "Barilla", koji su došli u Sardiniju naučiti tajnu su filindeua, no nikako nisu uspjeli reproducirati tehniku mašinom.

Proteklog ljeta Paolu je posjetio slavni kuhar Jaime Oliver i odvažio se na učenje tajne pripreme, no nakon dva sata odustao je uz riječi "pravim tjesteninu već 20 godina, a nikad nisam vidio nešto slično ovome".

- Puno ljudi kaže da imam tajnu koju ne želim otkriti - kaže Abraini s osmijehom i dodaje da nema nikakve tajne i da je sve u rukama.

Objašnjava kako se tjestenina izrađuje laganim povlačenjem i slaganjem brašna od durum pšenice u čak 256 savršeno jednakih pramenova s vršcima prstiju i potom njihovo istezanje na niti tjestenine tanke poput igle dijagonalno preko kružnog oblika u zamršen uzorak od tri sloja.

Priprema je toliko teška i dugotrajna da se jelo pripremalo kao sveto i služilo se vjernicima nakon 33 kilometara dugog hodočašća iz Nuora do sela Lula na praznik Svetog Francesca.

Za oktobarsko slavlje, koje traje tri dana, Abraini završava s pripremom toliko su filindeua da nahrani 1.500 hodočasnika koji se očekuju.

Tjesteninu izrađuje oko pet sati na dan, a rezultat je 50 kilograma nevjerovatnih rezanaca, a za još veće slavlje u maju će pripremiti četiri puta veću količinu.

- Samo su tri sastojka, durum pšenica, voda i so - kaže Abraini dok snažno gnječi tijesto natrag i naprijed.

No, budući da se sve radi ručno, najvažniji je sastojak fizički napor.

Pogledajte kako to radi u videu:

Najteži dio je razumijevanje toga kako tjestenina diše, svodi se na igru rukama. Bezbroj ponavljanja, pažljivo izvlačenje, slaganje slojeva - onome ko zna nije komplicirano.

Smatra se da jelo polako izumire, no Abraini daje sve od sebe da sačuva tradiciju.