Dom je rijeke Tare, najdubljeg kanjona u Evropi i drugog na svijetu nakon Grand Caynona. Dom je i najduže pješčane plaže Starog kontinenta (Velika plaža u Ulcinju), ali i najvećeg vinograda u jednom komadu, prekrasne "šume" maslina... i još mnogo prirodnih i kulturno-historijskih ljepota.

Crna Gora po svojoj površini jeste mala zemlja, ali je i zemlja velikih turističkih potencijala, i može se pohvaliti sedmim mjestom na svijetu po broju UNESCO-vih zaštićenih područja po metru kvadratnom. Mala površina Crne Gore turistima omogućuje da posjete jako puno lokacija, za malo vremena, i malo novca... Crna Gora je susret surovih planinskih pejzaža, blještavih morskih luka i plaža rasutih duž očaravajuće obale Jadranskog mora na jugu. U prosjeku, Crna Gora ima 240 sunčanih dana u godini.

Jedinstveni grad hotel, Sveti Stefan, krunski je dijamant ove zemlje po čijim slikama je današnja Crna Gora, ali i bivša država bila prepoznata u svijetu kao eminentna turistička destinacija. Tu je i Porto Montenegro ekskluzivna marina i jahting raj na Mediteranu, a kad već govorimo o luksuzu, nezaobilazna je i Luštica Bay. To je zapravo grad sa marinom koji nudi nekretnine na obali, hotele, vezove, golf i sjajne sadržaje za život.

Crna Gora smatra se i domovinom najjužnijeg fjorda Evrope i jednog od najljepših zaljeva svijeta – Boke Kotorske.

A ono što je najvažnije za Bosance i Hercegovce, u vrijeme pandemije koronavirusa, u trenutku kada su mnoge zemlje zatvorile granice, ili ih je moguće preći uz određene uslove, jeste da za ulazak u Crnu Goru nije potreban PCR test. Također, o trošku države obezbijeđeno je bolničko liječenje svih turista koji se za vrijeme boravka u Crnoj Gori eventualno razbole od COVID–19 i zahtijevaju hospitalizaciju.

Cijene smještaja kreću se od 10, 20, 30 pa do nekoliko stotina eura, i naravno, sve zavisi od lokacije koju odaberete. Dakle, lokacija diktira cijenu, kao i svugdje u svijetu. A luksuz se plaća!

Cijene hrane su veoma pristupačne, i od tradicionalnih bosanskih i crnogorskih jela, tu su i vrlo svježi i ukusni morski plodovi. Srdačnost Crnogoraca, upotpunit će cijeli doživljaj jedinstvenog odmora na jadranskoj obali. 

Najpopularnije odredište u Crnoj Gori jeste Budva, a nazivaju je još i "Crnogorski Miami". Poznata je po svojim brojnim plažama (35 različitih plaža duž Budvanske rivijere), slavnim zidinama i bogatoj historiji. Budva je stara 2500 godina te je ujedno i jedno od najstarijih naselja na Jadranskoj obali.

Cetinje je "srce i duša Crne Gore", stari kraljevski grad i kolijevka crnogorske kulture. Osnovan je u 15. stoljeću kada je Ivan Crnojević morao premjestiti glavni grad Zetu zbog prodora Turaka. Upravo zbog toga, Cetinje predstavljaju riznicu nacionalne baštine Crne Gore.

Kotorski zaljev jedan je od najljepših prizora u čitavoj Crnoj Gori, a privlači sve veći broj turista iz godine u godinu. Stijene, zaljevi, blještavi tjesnaci i kameni gradići čine ovo mjesto izrazito atraktivnim. Nazivaju ga i "Mali Dubrovnik" jer omeđen je zidinama izgrađenim prvo u 9. te konačno dovršenim u 18. stoljeću.

No ako ste ljubitelji historije, onda svakako morate posjetiti Herceg Novi koji je osnovao prvi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić. Ovaj šarmantni priobalni gradić nudi svojim posjetiteljima brojne sadržaje, a svakako, Bosanci i Hercegovci ne bi trebali zaobići muzej posvećen nobelovcu Ivi Andriću. Zapravo, njegov ljetnikovac, u kojem je vrijeme provodio sa suprugom Milicom Babić, sada je pretvoren u muzej.

Nezaboravni zalasci sunca su u Ulcinju i to duž skoro 13 kilometara Velike plaže, čija je obala i morsko dno prekriveno sistnim pijeskom.

Na samom kraju velike plaže nalazi se riječni otok – Ada Bojana, mjesto gdje se rijeka Bojana odvaja od nje. Jedinstven prizor miješanja slatke i slane vode na granici s Albanijom.

No ako ipak više volite sunce u njegovom punom sjaju, onda svakako nemojte zaobići Bar – jedan od najsunčanijih gradova na Jadranu s blagom klimom, čistim vazduhom i vodom.

Tako mala, a tako velika – možda je najbolji opis Crne Gore.