navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Otkrića

Tečna biopsija bi mogla biti prekretnica u liječenju tumora

Ova metoda može da otkrije deset vrsta karcinoma u ranoj fazi, tvrde američki naučnici i dodaju da bi tečna biopsija mogla u budućnosti da prorijedi slučajeve tumora

Objavljeno: 24.09.2018. u 19:06
get url
text
Biopsija, foto iluszracija
Biopsija, foto iluszracija

Test pokazuje znakove raka otkrivanjem malih dijelova DNK koje ćelije tumora ispuštaju u krv. Kako navode naučni portali, test je naročito dobre rezultate pokazao kod karcinoma jajnika i gušterače, iako nije riječ o velikim uzorcima.

Kako navodi "Guardian", naučnici se nadaju da će test postati dio pregleda, kojim doktori mogu da otkriju rak kod pacijenata.

- Ovo bi mogao postati sveti gral istraživanja raka, otkrivanje teško izlječivih bolesti u ranoj fazi, kada ih je lakše liječiti - ističe ljekar Eric Klein, glavni autor studije iz Instituta za onkologiju u Clevelandu.

Tečna biopsija je najtačnija u otkrivanju raka gušterače, jajnika, jetre i žuči. Naučnici su istražili slučajeve više od 1.600 ljudi, od kojih 749 nije imalo rak za vrijeme istraživanja, a 878 postavljenu dijagnozu bolesti. Bolesti su pronađene u četvero od petero oboljelih.