Popularna aplikacija za upoznavanje "usamljenih duša" Tinder, uskoro će uvesti gumb za paniku koja će na korisnikovu lokaciju automatski pozvati policiju.

Poenta je u tom "pomoćnom gumbu" da, ako prvi susret krene nizbrdo, korisnici imaju opciju koja im može pomoći. Korisnik sam aktivira posebnu funkciju pomoću alata Noonlight koji se nalazi u Tinderu, a nakon toga će upisati kod koji, ako ga ne upišu, kontaktirati dispečera koji će poslati poruku na korisnikov broj.

Ako on ne odgovori na poruku, dobit će poziv, a ako nema odgovora ili korisnik potvrdi da treba pomoć, Noonlight će kontaktirati policiju.

- Svjesni smo da će biti i lažnih prijava. Ako neko ne odgovori, najgore što se može desiti je da neko drugi dođe i pokuca na vrata. Ne radi se o apsolutno najgoroj stvari na svijetu - rekli su iz kompanije.

Američki korisnici dobit će update sljedeći utorak, a Match, inače vlasnik Tindera, OkCupid, Hinge i Match.com tu će opciju uvesti i na te druge aplikacije kasnije ove godine. Kreatori aplikacije početi će testirati tu opciju u SAD-u krajem januara, prenosi Wall Street Journal.