navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zimnica

Tradicionalna i moderna superhrana: Kako se pravilno kiseli kupus?

U našim krajevima priprema zimnice je uveliko počela. Uprkos evidentnom povećanju cijena povrća koje se tradicionalno kiseli, u prvom redu kupusa, mnoga domaćinstva neće se odreći čuvene delicije koja je izuzetno ukusna i zdrava.  

Objavljeno: 19.10.2021. u 15:53
get url
text

Postupak kiseljenja kupusa je jednostavan i prirodan, a ova zimnica ukoliko je dobro pripremljena se ne kvari i može se čuvati tokom cijele godine. Sastojci vitamina u kupusu najbolje govore o njegovim zdravstvenim prednostima. Obiluje C vitaminom (u 100 grama svježeg kiselog kupusa je 20 mg vitamina C), vitaminima A i B12, folnom kiselnom, magnezijem, željezom, fosforom, kalcijumom, kalijumom, natrijumom.

Odličan je za probavu kao prirodna fermentirana hrana bogata probiotičkim kulturama. Sok kiselog zelja blagotvoran je za liječenje čira na želucu i dvanaestercu. Kiseli kupus je istovremeno i stara, tradicionalna i savremena trendi namirnica ili superhrana.

Kod nabavke kupusa za kiseljenje važno je odabrati zdrave glavice, koje su tvrde na jak pritisak i svježe zelene boje sa što manje pocrnjelih korjenova i listova. Za porodičnu zimnicu obično se kiseli kombinacija ribanog kupusa i glavica za sarmu. Za 25 kilograma kupusa pripremite 0,5 kilograma soli, a po želji ga začinite i s pola šake bibera u zrnu, šakom kukuruza u zrnu i s desetak lovorovih listova. Kupus najprije očistite. Onaj namijenjen rezanju raspolovite pa oštrim nožem izvadite korijen, a velikim glavama za sarmu korijen samo izdubite, a nastalu udubinu napunite solju.

Kupus je najbolje kiseliti u drvenim ili plastičnim bačvama, a riba se posebnim ribežom za kupus. Na dno bačve prvo pospite pola šake soli, pa potom dodajte ribano zelje, posolite sloj zelja, ubacite koji list lovora i nekoliko zrna bibera, pa položite glavice za sarmu jednu uz drugu (2,3 ili četiri, kako već stanu s obzirom na promjer bačve), na to dospite rezano zelje. Drvenim batom ili stuparom, ako je bačva veća možete gaziti nogama, a ako je manja biće dovoljno i rukama, nabijajte u zelje kako bi se sabilo i počelo puštati sok. Ako želite kiseliti samo ribani kupus, slažite slojeve i dodajte začine tako da budu ravnomjerno raspoređeni. Obično nakon svakih naribanih 5-6 glavica kupusa dodamo šaku soli. Nabijajte kupus toliko da gusto popuni bačvu i da pusti dovoljno soka.

Uobičajeni završetak postupka pripreme je da se vrh kupusa pokrije čistom kuhinjskom krpom, na nju stavi plastični ili poklopac od bukovih daščica, te oprani kamen dovoljne težine da čvrsto pritisne zelje. Nakon 3-5 dana izvadite kamen, poklopac i krpu, ako je potrebno dolijte vode, stavite novu, čistu krpu i oprani poklopac i kamen. Svakih sedam dana ponavljajte postupak - kako se stvara siva skramica od pljesni izvadite je i obrišite sa unutrašnjosti bačve čistom krpom. Sok kupusa prve tri sedmice biće mutan, a tada počinje bistriti. I na kraju, ako dobro održavate kupus imaćete ga do sljedeće jeseni.