navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Priča koja slama srca

Tragična ljubav koja je stvorila Meryl Streep: Borila se kao lavica za njega do samoga kraja, ali bolest je bila jača

John Cazale nije upamćen kao velika holivudska zvijezda, niti kao jedan od najboljih glumaca u historiji filma, a mogao je da bude i jedno i drugo. Glumio je u samo pet filmova u svojoj kratkoj karijeri i svih pet dobilo je nominaciju Oscar za najbolji film. Tri su i pobijedila.

Objavljeno: 23.06.2020. u 08:58
get url
text

No, Cazala najbolje pamte po ulozi jednog od braće Corleone (Fredo Corleone) iz legendarnog filma "Kum".

Pamte ga kao čovjeka neobičnog izgleda koji se kretao poput usporenog filma, kao glumca koji je u sebi nosio neku nemjerljivu tugu i kao muškarca koji je zauvijek utjecao na život i glumu jedne od javećih glumica Hollywooda ikada – Meryl Streep.

- Sve što znam o glumi, naučio sam od njega. Jedino što sam u poslu ikada želio bilo je da zauvijek radim s njim - govorio je o Cazaleu Al Pacino koji je s njim igrao u prvom i drugom dijelu "Kuma".

Od Meryl je bio stariji 14 godina i u trenutku kad su se počeli zabavljati, on je već bio zvijezda, a ona mladi talent kakav se nije pojavio generacijama.

Zaljubili su se jedno u drugo na prvi pogled i mada nisu bili par za kojim bi se ljudi okretali zbog ljepote, energija kojom su zračili bila je nešto što se sreće jednom u životu.

A onda se u maju 1977. John razbolio.

Bili su zajedno u ordinaciji kada im je ljekar saopćio da boluje od raka pluća u završnoj fazi i da više ništa ne mogu učiniti za njega. Bolest se uveliko širila po cijelom tijelu.

Na moment su oboje sjedili u tišini, kao skamenjeni, a onda se Meryl trgnula i od tog trenutka pa nadalje demonstrirala snagu, ljubav i posvećenost koju i 40 godina kasnije prepričavaju u Holywoodu.

- Gdje ćemo na večeru - upitala ga je pred doktorom i pokazala da ne planira odustati od života i nade.



Cazale je istog trenutka otkazao učešće u svim projektima u kojima je bio angažiran, a da bi finansijski mogla voditi njegovo liječenje, Meryl je počela raditi više nego ikada.

Bila je kao nezaustavljiva furija, a kolege se i danas sjećaju kako u to vrijeme nisu mogli primijetiti ni trunku očaja kod nje.

Tek kasnije je otkrivena sva dubina tuge i težina borbe kroz koju je prolazila.

- Moj voljeni je teško bolestan i s vremena na vrijeme je u bolnici, kao sad. Divno se brinu o njemu i ja dajem sve od sebe da ne smetam okolo kršeći ruke, ali konstantno brinem i konstantno se pretvaram da sam vedra, što me mentalno, fizički i emotivno iscrpljuje više nego bilo šta u mom životu - povjerila se Streep u pismu koje je poslala svom profesoru drame sa Yale.

To je ujedno i rijetko svjedočenje o njihovom odnosu, pošto se ni tada kao ni decenijama kasnije, Meryl nije javno oglašavala na temu njihove ljubavi.

Samo iz finansijskih razloga je prihvatila ulogu u miniseriji "Holokaust" zbog koje je morala otputovati na dva i po mjeseca u Austriju gdje se snimanje odigravalo.

Ta uloga joj je donijela Emmy nominaciju, ali joj je i uzela dragocjeno vrijeme koje je mogla provesti s njim. Po njenom povratku u Ameriku, John je izgledao gore nego ikada.

Tada je riješila napustiti posao i zajedno su nestali na pet mjeseci.

Meryl se do posljednjeg trenutka nije odvajala od njega.

Zajedno su išli na sve preglede i tretmane, a nada je nije napuštala ni na sekundu.

Svu snagu svog duha uložila je u brigu o njemu tih mjeseci.

Početkom marta John Cazale primljen je u bolnicu, a u noći 12. marta doktor je rekao Meryl da je kraj.

I nije bila spremna da to čuje.



Kako će se kasnije prepričavati, scena koja je uslijedila izgledala je kao potpuni kolaps i slom mjesecima održavane nade.

Bacila se na njegovo tijelo i svom snagom pesnicama udarala njegove grudi gušeći se u sopstvenim jecajima.

A onda je u sekundi John posljednji put otvorio oči i slabim glasom rekao:

- U redu je, Meryl, u redu je - sklopio je oči i umro.

Prva osoba koju je pozvala bio je njegov brat. Od suza nije mogla govoriti. Ponavljala je samo jedno:

- Sve sam pokušala...

Te iste godine osvojila je Emmy za "Holokaust", Oscar nominaciju za "Lov na jelene" i dobila ulogu u "Kramer protiv Kramera" koja će joj donijeti prvu nagradu Akademije.

Meryl Streep postala je istinska zvijezda koja će u karijeri biti nominirana za 21 Oscara, a osvojila ih tri, više nego bilo ko u historiji.

Ipak, oni koji je znaju od njenih početaka u Hollywoodu i glumi tvrde da će je uvijek pamtiti kao djevojku koja se za život i ljubav borila silom kakva se rijetko sreće i ima snagu da promijeni historiju.