navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zdravlje

Trebali biste: Natapate li i gulite bademe prije konzumacije?

Iako nema štete u konzumaciji suhih badema, mnogi ljudi slijede savjete starijih te ih natope i gule prije konzumacije. No jesu li natopljeni bademi zapravo bolji, nude li dodatne zdravstvene prednosti i je li to uopće vrijedno gnjavaže?

Objavljeno: 19.10.2021. u 08:20
get url
text

Ispitivanja pokazuju da su natopljeni bademi bolji od sirovih, a razloga je nekoliko.

Prednosti badema

Bademi su prepuni hranjivih tvari i izvrstan izvor vlakana, bjelančevina, vitamina E, magnezija, mangana, bakra, fosfora i mnogih drugih korisnih sastojaka. Svi ti nutrijenti pomažu pri mršavljenju, poboljšavaju zdravlja kostiju, raspoloženju, smanjuju rizik od srčanih bolesti, raka i dijabetesa.

Prema studijama, rizik od raka dojke može se smanjiti konzumiranjem veće količine kikirikija, oraha i badema. Bademi povećavaju razinu antioksidansa u tijelu, snižavaju krvni tlak i poboljšavaju protok krvi.

Ako uživate u redovnom grickanju ove vrijedne namirnice, potrudite se da je dan prije namočite i ogulite.

Namakanje poboljšava njihovu probavljivost

Natopljeni bademi se lakše i bolje probavljaju od sirovih ili pečenih. Sve što je natopljeno vodom lako je žvakati i mekše je za probavni sistem.

Bolja iskoristivost nutrijenata

Dostupnost hranjivih tvari iz badema povećava se kad se natope, a antioksidansi i prednosti vlakana povećavaju. Namakanjem se uklanjaju i nečistoće koje mogu spriječiti apsorpciju određenih hranjivih tvari.

Pospješuje mršavljenje

Namočeni bademi oslobađaju enzime poput lipaze, koji pojačavaju metabolizam i pomažu pri mršavljenju. Stoga, ako ste u planu mršavljenja, preporučuje se jesti bademe uz obroke.

Uklanjanje fitinske kiseline

Kad ne namačemo bademe, u njima se zadržava fitinska kiselina, koja na sebe veže neke od nutrijenata, sprečavajući njihovu apsorpciju u organizmu.