navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Različiti stilovi

Trendovi u vježbanju: Koja vrsta joge je dobra za mršavljenje

Joga je u posljednje vrijeme postala pravi trend među ljudima koji su naklonjeni fizičkoj aktivnosti.

Objavljeno: 23.04.2021. u 16:20
get url
text

Sve je veći broj joga studija i centara koji nude vježbanje različitih stilova ove drevne duhovne i tjelesne prakse, od ashtanga, power, hatha, bikram, hot, kundalini, Iengar, lebdeće joge... Vježbanje joge pomaže u razvoju fleksibilnosti i ravnoteže, te povećanju izdržljivosti, no mnogi se vjerovatno pitaju da li se može smršati prakticirajući jogu. 

Joga uključuje upotrebu sopstvene tjelesne težine za izvođenje izazovnih položaja koji mogu pomoći u jačanju i toniranju mišića. Ako ste ranije samo trenirali snagu i kardio, dodavanje joge jednom ili dva puta sedmično predstavljat će vašem tijelu nove izazove kojima se treba prilagoditi. Upravo to će vam pomoći da svoju figuru učinite vitkijom. Dakle, u kombinaciji sa snagom i kardio vježbama, joga će vam definitivno pomoći da postignete savršeno tijelo.


Ukoliko je vaš krajnji cilj gubitak suvišnih kilograma, vrsta joge koju radite veoma je važna. Opuštajući tip, kao što je hatha joga, možda neće mnogo pomoći u sagorijevanju kalorija. Bikram i hot joga su savršeni za ovo, jer uključuju teže poze zbog kojih vam puls raste. Pored toga, hot joga se vježba u toploj, zagrijanoj sobi od oko 40 stepeni celzijusa, što ubrzava metabolizam i proces sagorijevanja kalorija. 


Ona daje intenzivan trening snage, fleksibilnosti, izdržljivosti i ravnoteže u trajanju od 75 minuta, u kojem se potroši 500-1000 kcal ovisno o vlastitom angažmanu. Znojenje pomaže kod detoksikacije i čišćenja organizma od otrova, a vlažnost od 70% pomaže optimalnoj funkciji pluća, te spriječava prehlade, gripe i viroze.


S druge strane, hatha joga koja podrazumijeva nježne položaje i vježbe istezanja zahtijeva mnogo manje fizičke aktivnosti, što je čini idealnom za postizanje kondicije.