navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Praktični savjeti

Trikovi koji će vam pomoći da ne plačete prilikom rezanja luka

Sigurno vam se mnogo puta desilo da vam oči kada sjeckate luk počnu da suze.

Objavljeno: 24.02.2021. u 18:50
get url
text

Vjerovatno ste se pitali zbog čega dolazi do toga i kako da izbjegnete iritaciju očiju. Kako su pojasnili stručnjaci, za vrijeme rezanja luka enzimi koji se nalaze u njegovoj kori u dodiru sa zrakom mijenjaju svoj sastav i tako počinju da iritiraju oči.

S obzirom na to da su oči povezane sa nervnim sistemom, one reaguju na to plakanjem, odnosno, lučenjem suza. Na svu sreću postoje određeni trikovi koji će vam pomoći da prilikom rezanja luka izbjegnete suze.

Jedan od načina jeste da režete luk ispod vode i najbolje je da to radite u posudi koja ima ravno dno. To može biti problematično jer voda usporava kretanje noža, ali ako dovoljno čvrsto držite luk, bez problema ćete ga izrezati.

Rezanje luka u blizini vatre, odnosno plamena također će vam pomoći da izbjegnete suze. Naime, vatra uzima kiseonik iz zraka, a tako privlači i čestice luka. Najlakši način je da uključite plin na šporetu i blizu njega režete luk. Još jedan provjeren trik je da zapalite svijeću i stavite je u blizini daske na kojoj režete luk.

Da bi izbjegli dosadno suzenje oka luk prije rezanja stavite u frižider na pola sata ili čak cijeli dan. Hlađenje luka usporava proces promjene enzima iz ovog povrća u gas. Kada režete luk najbitnije je da to radite oštrim nožem. Što je nož oštriji, tako je rez precizniji i luk otpušta manje enzima. Također, nož možete namazati i limunovim sokom jer on smanjuje nivo gasova.

Kada počnete rezati luk, dio iz kojeg raste korijen, odnosno, onaj ispupčeni dio luka, trebali biste odrezati zadnji, a ne prvi. Ako se on odreže prvi, luk počinje ispuštati svoje gasove i prije nego što ga uopšte počnete rezati. Stavite luk na dasku i režite prema korijenu te njega kasnije samo bacite.

Možda će vam zvučati čudno, međutim, jedan od trikova je i da zadržite dah dok režete luk ili možda da koristite ronilačke naočale koje će znatno smanjiti udisanje plinova koje otpuštaju enzimi luka, a i zaštitiće vam oči. Najbitnije je da se oni ne udišu jer automatski šalju poruku mozgu da se "mora odbraniti suzama".