- Stručnjaci za prehranu, a naročito oni koji imaju dug staž u pripremi jela sa mesom, savjetuju da snicle ili batake pečete uz krišku jabuke, ananasa ili kruške. Voćkama prekrijte meso, pa će ga njihovi sokovi opustiti i ublažiti žilavost, a meso će upiti sokove, omekšati i biti sočnije.
- Veče prije pečenja stavite meso u marinadu od jabuke, bijelog luka i maslinovog ulja. Ostavite da stoji u frižideru tokom cijele noći. Marinada će ga omekšati i učiniti neuporedivo ukusnijim i sočnijim.
- Pola sata prije nego što planirate ispeći šnicle ili batake, držite ih u limunovom soku, jer će ih on "umiti" na najbolji način.
- Nekoliko minuta prije pečenja prelijte meso slatkim gaziranim sokom, osušite ga prije pečenja i pospite biberom. I ovaj trik učinit će da meso bude mekše i sočnije.