navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
U 23 bh. grada

U srijedu počinje Sedmica turskog filma: U Sarajevo stiže popularni Memati iz "Doline vukova"

 U Sarajevu će u srijedu, 11. decembra, početi deveta Sedmica turskog filma koju uz podršku direkcije za kinematografiju Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, organizira Institut ”Yunus Emre“. U periodu od 11. do 15. decembra, u 23 bh. grada bit će prikazano sedam filmova turske kinematografije

Objavljeno: 09.12.2019. u 16:59
get url
text

 U Sarajevu će u srijedu, 11. decembra, početi deveta Sedmica turskog filma koju uz podršku direkcije za kinematografiju Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, organizira Institut ”Yunus Emre“. U periodu od 11. do 15. decembra, u 23 bh. grada bit će prikazano sedam filmova turske kinematografije, javlja Anadolu Agency (AA).

Kao i proteklih godina, organizatori su se pobrinuli da ljubitelje turskog filma u BiH obraduju i dolaskom nekih od najvećih zvijezda turske kinematografije, a kako je potvrđeno tako će biti i ove godine.

Naime, specijalni gost ovogodišnje Sedmice turskog filma u Sarajevu je popularni turski glumac Gurkan Uygun, gledaocima u BiH, ali i cijelom regionu, najpoznatiji po ulozi Mematija iz popularne serije "Dolina vukova" (Kurtlar vadisi).

Ovogodišnja "Sedmica turskog filma" počet će projekcijom filma "Ljeto u Ankari - oproštajno pismo", autora Kemala Uzuna, u kojem glumac Uygun tumači glavnu ulogu. Njegov dolazak u Sarajevo je i planiran u srijedu, 11. decembra, kada će u kinu "Meeting point" biti pomenuti film.

Uygun je poznati turski pozorišni i filmski glumac. Amaterskim pozorištem počeo se baviti početkom 1990-ih godina, nakon čega je glumačko obrazovanje stekao u teatru Dormen u Istanbulu. Potom je ostvario nekoliko uloga u turskim serijama, a pravu slavu u Turskoj stekao je ulogom Mematija u seriji Kurtlar Vadisi, koja je u toj zemlji prikazivana duže od 10 godina. Ostvario je uloge i u serija "Ludo srce" (Deli Yurek), zatim "Sulejman Veličanstveni" (Muhtesem Yuzyil), te "Payitaht Abdulhamid" koja govori o životu Sultana Abdulhamid Hana.
U gradovima širom BiH, pored filma koji će otvoriti manifestaciju, biće prikazani i filmovi "Mađioničar", "Djedovi ljudi", "Ne pričaj mi priče", "Ayla", "Družba malih spasitelja" i "Raja iz ulice".

Osim u Sarajevu, turski filmovi bit će prikazani u Bijeljini, Brčkom, Cazinu, Čapljini, Fojnici, Glamoču, Jablanici, Jajcu, Kalesiji, Kiseljaku, Konjicu, Mostaru, Prozoru, Srebrenici, Srebreniku, Stocu, Tešnju, Travniku, Varešu, Visokom, Zavidovićima i Zenici.