navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vjesnik proljeća

U vrijeme pandemije koronavirusa: Kako ljubičica može pomoći osobama s respiratornim problemima

U vrijeme pandemije koronavirusa jedna od najugroženijih grupa ljudi su osobe koje imaju problema s disajnim putevima i otežanim disanjem.

Objavljeno: 30.03.2020. u 17:45
get url
text

Dobro je znati da upravo u ovo vrijeme (početak proljeća op.a) jedan od vjesnika ovog godišnjeg doba može itekako pomoći ljudima koji imaju problema s plućima i disajnim putevima (kašalj, astma, bronhitis, upala pluća), koji su posebno osjetljivi na COVID-19, a riječ je o ljubičici (lat. Viola odorata).

Osim što se mladi listovi, pupoljci i cvjetovi ljubičice mogu koristiti kao se dodatak dodati salatama, a koriste se i za ukrašavanje jela i deserta, ova biljka poznata je i po umirujućem djelovanju pa pomaže protiv glavobolje, razdražljivosti, lupanja srca i nesanice.

Ona potiče metabolizam i cirkulaciju te olakšava probavne poremećaje, bolesti mokraćnog sistema i tegobe s proširenim venama. Neka istraživanja pokazala su da ljubičica zaustavlja rast zloćudnih ćelija raka.

Cvjetovi, listovi ili cijela biljka beru se u proljeće, dok se korijen iskopava u jesen. Za ljekovite svrhe ljubičica se najčešće koristi osušena.

Za čaj od ljubičice pripremite dvije kašike mješavine osušenih listova, cvjetova i korijena, a mogu se koristiti i sirovi cvjetovi. Prelijte ih s 2,5 dl vode, poklopite i ostavite 5-10 minuta da se malo ohladi, pa procijedite. Pijte dva ili najviše tri puta dnevno po jednu malu šoljicu. Čaj možete zasladiti medom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The violet (Lat. Viola odorata) that you can find in your garden at this time of year can greatly help people who have lung and breathing problems. Violet Tea is made from two tablespoons of a mixture of dried leaves, flowers and roots, but you can also use fresh flowers. Pour over 2.5 dl of water, cover and leave for 5 to 10 minutes to cool slightly, then strain. Drink two or at most three times a day one small cup. You can sweeten the tea with honey. #garden violet #flowers #violaodorata #caj #tea #garden #vrt #vrtlarica #garden #gardens #gardenlife #gardener #gardenlove #gardening #gardensofinstagram #horticulture #lovemygarden #allotment #allotments #allotmentsofinstagram

A post shared by Garden 227 (@garden.dzs) on