navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Najfatalnija žena

Udavala se osam puta, ali samo on bio je ljubav njenog života: "Svi ostali bili su tu da bi mi pridržali kaput ili otvorili vrata"

Udavala se čak osam puta, dva puta za istog muškarca, a od osam brakova samo jedan nije se završio razvodom. Jednom prilikom objasnila je kako je u mladim danima brak bio sinonim za ljubav u njenim očima.

Objavljeno: 29.06.2020. u 09:26
get url
text

Pogađate, riječ je o slavnoj glumici Elizabeth Taylor.

Imala je 18 godina kada je 1950. izrekla sudbonosno "DA" Conradu Hiltonu mlađem. No, ubrzo je shvatila da je napravila veliku grešku.

Conrada uopće nije dobro poznavala i vrlo brzo je otkrila njegovu mračnu stranu.

Bogati nasljednik lanaca hotela Hilton bio je nasilni alkoholičar, pa se razvela od njega samo osam mjeseci nakon vjenčanja.

Ali, već 11 mjeseci kasnije udala se za svog drugog supruga, 20 godina starijeg britanskog glumca Michaela Wildinga.

Par je dobio dvoje djece, sina Michaela Howarda i Cristophera Edwarda, ali ni sreća drugog braka nije dugo potrajala.

Nakon četiri godine ljubavi objavili su da se rastaju, a njihov razvod skončan je u januaru 1957. godine.

Povod za razvod bio je pozorišni i filmski producent Mike Todd, za kojeg se udala već u februaru 1957. i šest mjeseci kasnije rodila je kćerku Elizabeth Franchise.

Njihove kolege tvrdile su da nikada prije nisu vidjeli takvu međusobnu privlačnost, a par je imao običaj i da se veoma strastveno posvađa pred novinarima.

Dan kasnije pojavili bi se zajedno i smijali se natpisima u novinama, koje su do detalja prenosile i analizirale njihove svađe.

Sreću im je pomutila sudbina - Todd je 21. marta 1958. godine poginuo u avionskoj nesreći.

Nedugo nakon njegove smrti Elizabeth je utjehu potražila u Toddovom najboljem prijatelju, glumcu Eddieu Fisheru, koji je bio oženjen njenom bliskom prijateljicom, glumicom Debbie Reynolds.

Njihova afera izazvala je veliki skandal, a Elizabeth se medijima opravdala rečenicom:

- Ne možete uništiti sretan brak. Ništa ja nisam uzela od Debbie, jer ona to nikada nije ni imala.

Fisher se razveo od Debbie i oženio Elizabeth u maju 1959. godine, a glumica je kasnije izjavila kako se za njega udala iz tuge, a ne ljubavi.

Na snimanju filma "Kleopatra" 1962. godine upoznala je velškog glumca Richarda Burtona, koji je u to vrijeme bio u braku.

Započeli su strastvenu romansu, a kada su mediji to otkrili, Elizabeth se našla u centru pažnje još jednog, novog, ljubavnog skandala.

Njihovo preljubništvo javno je osudio čak i Vatikan, ali paru to nimalo nije zasmetalo.

Zatražili su razvod od svojih partnera i devet dana nakon što se zvanično razvela od Fishera, udala se za Richarda Burtona u Montrealu.

Na maloj privatnoj ceremoniji nosila je neobičnu vjenčanicu u kojoj bi se udala rijetko koja žena – kratku, jarko žutu haljinicu.

Elizabeth je zamolila kostimografkinju Irene Sharaff, s kojom je radila na filmu "Kleopatra", da joj dizajnira haljinu u kojoj će se udati. Rezultat je bila sve samo ne tipična kreacija.

Irene joj je sašila kratku haljinu od šifona i svile s dugim rukavima u jarkoj žutoj nijansi. Takva boja vjenčane haljine nije bila ni izbliza uobičajena za mlade, ali ne samo to – u raznim kulturama smatra se da žuta boja donosi nesreću i zato se izbjegava na važnim dogažajima, a posebno vjenčanjima.

Već su tada mnogi govorili da će, pored ostalog, žuta vjenčanica i ovaj brak poznate glumice osuditi na propast, a ta predviđanja obistinila su se u junu 1974.

Međutim, ubrzo su se pomirili i ponovo vjenčali u oktobru 1975. godine. Ni drugi pokušaj im nije donio više sreće i uspjeha, pa su se u julu 1976. ponovo razveli.

- Nakon Richarda, svi ostali muškarci bili su u mom životu samo zato da bi mi neko pridržao kaput ili otvorio vrata. Svi muškarci nakon Richarda bili su samo društvo - izjavljivala je kasnije glumica.

Međutim, nije dugo tugovala za Burtonom, a i ako jeste - nije dozvolila da je to omete da nastavi život dalje punom parom, jer se već u decembru 1976. udala za svog šestog supruga, političara Johna Warnera.

Njihov brak potrajao je do pred kraj 1982. godine.

Elizabet se u međuvremenu vjerila još dva puta, za advokate Victora Lunu i Denissa Steina, ali sve se završilo samo na vjeridbi.

Svog sedmog i posljednjeg supruga Larryja Fortenskyja upoznala je 1988. u klinici "Betty Ford".

Za njega se udala 1991. a taj, posljednji u nizu brakova završio se razvodom 1996. godine.

Elizabeth Taylor važila je, a danas važi za jednu od najfatalnijih žena na svijetu, a njene ljubavne priče i brodolomi i sada su nepresušna tema mnogih knjiga.