Ovo jelo sa vrlo niskom količinom ugljikohidrata može biti prilog, lagano glavno jelo, ili zdrava grickalica između obroka. Također, imate li viška tikvica, ovo je odlična ideja kako ih potrošiti.

Za fritule, ili palačinke od tikvica:

• 1 tikvica
• 1 umućeno jaje
• 1/3 šoljica bademovog brašna
• 1/2 šoljica Ricotta sira
• 3 kašike naribanog parmezana
• 1 kašika svježe nasjeckanog vlasca
• 1 kašika svježe nasjeckanog peršina
• sol i papar po ukusu
• malo ulja za prženje na tavi

Za umak:

• 1/2 šoljice običnog jogurta
• 1 kašika limunovog soka
• 2 čehne isjeckanog bijelog luka
• 2 kašike svježeg kopra ili 1/2 kašike suhog kopra

Postupak:

Izrendajte tikvice pa ih pomiješajte sa ostalim sastojcima. Nauljite tavu i neka se dobro zagrije pa kašikom uzimajte smjesu i stavljajte na ulje. Pecite sa svake strane dvije do tri minute dok ne dobije zlatno smeđu boju, a tekstura bude hrskava.

Poslažite fritule na papirnati ubrus da se upije višak masnoće. Ostavite da se skroz ohlade. Za umak pomiješajte sve sastojke pa poslužite uz polpete, prenosi kitchenfunwithmy3sons.com.