navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Odlazak

Umro Faris Arapović: Muzičar koji je do 17. godine snimio dva albuma sa Zabranjenim pušenjem

Brojni prijatelji i poznanici se još od sinoć opraštaju od nekadašnjeg člana Zabranjenog pušenja, a zatim i osnivač benda Sikter

Objavljeno: 19.09.2019. u 09:46
get url
text

Faris Arapović, nekadašnji član Zabranjenog pušenja, a zatim i osnivač benda Sikter zauvijek nas je napustio jučer.

Brojni prijatelji i poznanici se još od sinoć opraštaju od vrhunskog muzičara.

- Prije deset minuta su mi javili tužnu vijest. Nisam mogao vjerovati. Šta reći o njemu kao muzičaru. Do 17. godine Faris je snimio dva albuma sa Zabranjenim pušenjem. To sve govori kakav je muzičar bio. Vidjeli smo se na koncertu u Domu mladih, on je i dalje pratio i volio ovaj bend bez obzira na to što nije više sa nama svirao – kazao je za Faktor Davor Sučić alias Sejo Sexon.

Podsjetimo, bend Sikter formiran je jedne proljetne noći 1990. godine kada je grupa Regina bila pozvana da nastupa na brucoškoj večeri na Likovnoj akademiji u Sarajevu. Kada je počeo njihov nastup, iz protesta prema pop rocku Faris Arapović, Igor Čamo, Davor Čolić i Enes Zlatar Bure nepozvani su izašli na binu i uzeli instrumente tjerajući Reginu s bine riječju "Sikter!".

- Faris je mene, Shobu, Esu i Rokvu naučio kako treba da zvuči ozbiljan bend. Najviše je volio pjesmu "Perfect Timing" od Davida Leea Rotha, što zbog naziva, što zbog načina na koji je odsvirana. On je imao taj "perfect timing" kad je svirao. Trokut Dvotabanaš. Zadnji bubanj, što je u životu snimio, je za pjesmu "Itna intervencija" sa Darkom Ostojićem, kod mene u studiju. Na spotu bubanj svira neki momak, ali na snimku je Faris. Bilo mi je strašno drago što se vratio muzici, bubnju. I odlično ga je odsvirao, skoro k"o nekad, kad je imao taj "perfect timing". Ne mogu sad da se pomirim da je to zadnji bubanj što je ikad snimio - napisao je Enes Zlatar na svom Facebook profilu.

Sarajevski bubnjar Husein Mahmutović na svom profilu na Facebooku je napisao:

"Meni je Faris Arapović bio najbolji bubnjar. Kao nešto skupo zatrpano u ladici punoj bezvrijednih stvari, provodio je posljednje vrijeme u našem gradu. Kad bih ga vidio, uvijek bih ga dodirnuo i pomislio dobro je, još je tu... Rahmet ti duši dragi Fare".