navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nova studija

Upala desni povećava rizik od teškog oblika COVID-19

Parodontitis, poznatiji kao parodontoza, bakterijska je upala desni.

Objavljeno: 04.05.2021. u 08:28
get url
text

Nasljedni faktor, pušenje, loša oralna higijena ili pogrešan način pranja zuba, mogu prouzrokovati stvaranje naslaga bakterija koje napadaju zubno meso.

Ta upala često ostaje neotkrivena jer ne izaziva bol. Primećuje se najčešće tek kada desni prokrvare.

Njemačko društvo za parodontologiju, pozivajući se na novu studiju, sada upozorava da bi parodontitis, slično kao i neke druge bolesti, trebalo smatrati faktorom rizika za težak oblika COVID-19.

Istraživači su, koristeći elektronske medicinske dosijee, ispitivali tok bolesti kod 568 pacijenata u bolnicama u Kataru u periodu između februara i jula 2020. godine.

Prema studiji objavljenoj u stručnom časopisu na engleskom „Žurnal kliničke periodontologije" (Journal of Clinical Periodontology), pacijenti sa COVID-19 koji su imali parodontitis, morali su tri i po puta češće biti liječeni na odjeljenjima intenzivne njege i četiri i po puta češće biti stavljani na respirator.

Također, oni su umirali gotovo devet puta češće od pacijenata sa zdravim zubima i desnima.

Naučnici su uočili da pacijenti sa parodontozom udišu bakterije koje tako iz usta ulaze u pluća i tamo izazivaju dodatno upale, posebno kod pacijenata koji su na respiratoru.

- To može doprinijeti pogoršanju zdravstvenog stanja pacijenata sa COVID-19 i povećati rizik od smrti - kaže autor studije Mariano Sanz.

On zbog toga preporučuje da se, prije upotrebe respiratora, pacijentima koji imaju parodontozu usna šupljina dezinfikuje.

Prema Njemačkom društvu za parodontologiju, studija ukazuje na „važnost parodontalnog zdravlja u pogledu prevencije, a možda čak i upravljanja komplikacijama sa COVID-19.

Ljekari zato savjetuju da se njega zuba i desni ne zanemaruje ni u vrijeme pandemije.

Prema novoj studiji, rastvori za ispiranje usta, ne samo da mogu smanje rizik od infekcije koronavirusom, nego po svoj prilici i sprečiti teži tok bolesti.

Njemačko društvo za higijenu bolnica ih izričito preporučuje.

- Grgljanje dezinfekcionim sredstvima za grlo smanjuje koncentraciju virusa toliko da čovjek više nije zarazan. Ako se primijeni na vrijeme, može se očekivati samo blagi tok bolesti, ako do nje uopće i dođe – kazao je za Bild dr. Klaus-Diter Kastrov, profesor higijene.