navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Legendarni glumački talent

Ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najljepša žena koja je ikada živjela

Holivudska zvijezda nevjerovatne ljepote i legendarnog glumačkog talenta ostvarila se kroz zapažene uloge u filmovima "Anna Christie", "Grand hotel", Anna Karenina", "Dama sa kamelijama", "Ninočka" te mnogim drugim, stvorivši svojevrstan mit o sebi.

Objavljeno: 14.02.2020. u 14:44
get url
text

Nekomunikativna, tajanstvena Greta Garbo, nazivana još i švedska sfinga i misteriozna strankinja, često je bila predmet ogovaranja čiji je povod bio njen nerazjašnjeni ljubavni život.

Ova Evropljanka, koja je očarala Hollywood, rođena 1905. godine u Stokholmu, bila je američka glumica švedskog porijekla i jedna od najvećih glumica tridesetih godina prošlog stoljeća.

Rođena je u siromašnoj provincijskoj porodici, a od malena Greta i njeni sestra i brat bili su naviknuti na skroman i težak život. Nakon što je napunila četrnaest godina izgubila je oca i ostala da živi sa majkom i sestrom koje su nastavile brigu o njenom mlađem bratu i njoj.

Greta je bila sklona sanjarenju, pa je još kao dijete sanjala o tome kako će jednog dana postati glumica.

S obzirom na to da nije imala sredstava da nastavi školovanje, radila je kao prodavačica i dizajnerica šešira. Njen poslodavac prepoznao je njenu ljepotu i kreativnost i unaprijedio je u manekenku.

Glumila je u reklami za žensku odjeću, da bi se nakon toga oprobala kao statista u filmu "Lutalica Piter", nakon čega upisuje glumu na Kraljevskoj školi dramskih umjetnosti u Stokholmu.

Godine 1925. dobila je prvu ulogu u filmu "Ulica bez radosti", nakon čega su svi bili očarani njom, pa je bez problema nastavila glumačku karijeru u Hollywoodu.

Snimivši više od osam nijemih filmova, postala je jedna od najtraženijh holivudskih glumica. U većini njih bila je u vezi sa Johnom Gilbertom, sa kojim je privatno bila u emotivnoj vezi.

Njen ljubavni život bio je predmet brojnih spekulacija. Nakon što je u brojnim filmovima otjerala mnoge muškarce od sebe, govoreći im da joj ne treba niko i da želi da je ostave na miru, godinama joj je pripisivana rečenica: "Želim da budem sama!"

Greta je kasnije to demantovala, govoreći: "Nikada nisam rekla da želim da budem sama. Rekla sam da želim da me ostave na miru." 

Na pitanje novinara, zašto se pored toliko ljubavnika nikada nije udala, odgovorila je oštro: "Nije vam potreban brak kako biste imali dobrog prijatelja sa kojim ćete živjeti."

Vodila je nekonvencionalan ljubavni život. Poznato je da je njena najveća ljubav bio muškarac, ali se ne mogu zanemariti ni brojne veze sa ženama.

Jedna od takvih bila je sa glumicom Monom Martens sa kojom je čak dijelila hotelsku sobu. Nakon te veze novine su počele da pišu o njenim vezama sa glumicama Lilyan Tashman, zbog koje je ostavila Gilberta, i Fifi D’ Orsay, a potom i sa književnicom, španskom vojvotkinjom Mercedes de Acostom, koju su, prema sopstvenim riječima iz njenih memoara, uznemirile njene oči.

Njihova veza trajala je trideset godina, ali nakon što je Acosta objavila knjigu u kojoj govori o njihovom odnosu, Greta je postajala hladnija, nakon čega su prekinule svaki kontakt.

Najkraće je bila u vezi sa ruskom kreatoricom Valentinom i njenim mužem, Georgeom Chillijem. Njih troje su, prema tvrdnjama, često viđani zajedno, a njih dvije su čak bile obučene potpuno isto.

Također, glumica Mimi Pollak tvrdila je da je bila u vezi sa Gretom još dok su zajedno išle u školu i to je posvjedočila brojnim pismima.

Naime, o njenim aferama sa ženama može se mnogo saznati iz knjige „The girls, autorke McLellan“, gdje se nalaze informacije o mnogim javnim i prikrivenim lezbejkama tog vremena, uključujući Isadoru Duncan, Hattie McDaniel, Patsy Kelly, Lisabeth Scott i ozloglašenu srcolomku, Marlene Dietrich.

Seksualnost Grete Garbo možemo poistovijetiti sa njenim jedinstvenim karakterom. Ona je svoju tajanstvenu seksualnost pretvorila u moć, a njena karijera profitirala je od znatiželje koju je ova misteriozna, nezavisna žena uvijek izazivala.

Ono što je svakako naglašavalo spekulacije o njenoj seksualnoj orijentaciji bilo je miješanje rodova u govoru, kao i stil odijevanja na platnu i van njega.

Nosila je pantalone, muške jakne, košulje, kravate, sakoe, ravne cipele i muški nakit. U tome se najbolje osjećala i bila prava ona – Greta Garbo.

Ova intrigantna i božanstvena filmska diva umrla je u New Yorku 1990. godine, a njena urna prebačena je u rodni Stokholm.

Nakon njene smrti nije prestalo i ne prestaje divljenje Greti Garbo, a o tome svjedoči zanimljiv podatak da je njen opušak od cigarete na jednoj holivudskoj aukciji dosegao cijenu od 352 dolara.

Još za života, tačnije 1950. godine ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najljepša žena koja je ikada živjela.