navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Probajte

Uštedite vrijeme i brže očistite vaš dom uz ovih devet savjeta

Kako biste olakšali i skratili čišćenje bitno je znati s čim raspolažete. 

Objavljeno: 12.06.2021. u 08:09
get url
text

1. Zamijenite sapun

Pametno čišćenje započinje prije nego što uzmete četku za ribanje. Kako bi vaše kupatiko nakon tuširanja bilo čišće samo po sebi bez pretjeranog čišćenja, nabavite sapune na bazi glicerina ili biljnog ulja. Tako će vaši zidovi kupatila i pod tuša biti sjajniji i manje će se nakupljati taloga od običnog sapuna, savjetuje April Lane, vlasnica April Lane kućnog čišćenja u Seattle-u.

2. Isključite telefon

Kako biste što prije završili sa čišćenjem kuće uklonite što više distrakcija koje vas mogu ometati tokom ovog procesa. Telefon stavite na vibraciju, isključite računar, televizor i slično. Nakon toga bacite se na čišćenje, a ako želite da vam čišćenje ne bude dosadno upalite barem svoju omiljenu muziku.

3. Prvo napravite jednostavne stvari

Započnite s jednostavnim stvarima i prostorima.

- Naprimjer, prvo očistite one prostorije gdje je mali protok ljudi kao što su spavaća soba, dječja soba ili garderoba. Nakon toga krenite na veće zadatke kao što su kuhinja, kupatilo i dnevni boravak. Kada završite lakše zadatke bit ćete motivirani da nastavite dalje i očistite ostatak doma. Ovisno o vašem domaćinstvu, trpezarija, spavaća soba ili kućni ured dobra su mjesta za početak čišćenja - savjetuje stručnjakinja za čišćenje Leslie Reichert.

4. Uključite perilicu posuđa

Držač četkica za zube izgleda pomalo prljavo? I držač sapuna? Dok čistite kuću, stvari kao što su držač četkica, sapuna, filter nape i slično stavite u perilicu posuđa na manju temperaturu. Provjerite koji sve materijali mogu ići u perilicu posuđa.

- Ako je to staklo, tvrda plastika, keramika i metal ne biste trebali imati problema - slažu se April i Leslie.

5. Razvijte naviku čistača

Kako biste smanjili nakupine velike prljavštine u kupatilu, nabavite otirač koji ćete koristiti nakon tuširanja ili kupke. Nakon svakog tuširanja obrišite zidove u kupatilu kako biste smanjili kamenac. Provjetravajte prozore i s glavom tuša nakon tuširanja isperite sve ostatke sapuna i šampona. Osim kupatila, na dnevnoj bazi probajte barem čistiti nered koji napravite. Naprimjer nakon jela suđe stavite u perilicu posuđa, kada se probudite složite krevet, obrišite sto nakon jela, šporet nakon kuhanja i slično. Čim prije steknete takve navike čišćenja za sobom, kuća će vam biti manje prljava.

6. Nemojte zaboravljati male kućne predmete

Mnogi zaboravljaju prilikom čišćenja očistiti male kućanske aparate kao što su toster, mikrovalna pećnica ili kuhalo za vodu. To je jako bitno i nemojte to nikad zaboraviti. Mikrovalna može biti puna mrlja, a kako je možda slabo koristite vjerovatno ni ne pomišljate da je treba očistiti. Napunite šoljicu vodom i stavite u mikrovalnu 2-3 minute, tako da u mikrovalnoj postane sparno. Para će omekšati ostatke i mrlje od hrane, što će olakšati brisanje.

7. Protresite mrvice na pod

I prašinu i dlake kućnih ljubimaca. Slijedite pravilo čišćenja svake sobe od vrha do dna i istresite na pod prašinu sa zavjesa, polica za knjige i slično, a zatim usisajte. Čistit ćete brže ako se ne budete trebali brinuti o tome gdje odlazi prašina, i dok god imate dobar usisavač.

8. Održavajte usisavač

Koristite usisavač koji odgovara vašim željama i površini poda, ali održavajte svoj usisavač čistim radi maksimalne snage usisavanja i učinkovitosti. Naprimjer, svakog mjeseca promijenite jednokratne vrećice, obrišete unutrašnjost i dno stroja i očistite rotirajuću četku. Jednom godišnje ga odvedite kod profesionalca na servis.

9. Preskočite rijetko korištene prostorije - ne svaki put

Za većinu domaćinstva, veliko čišćenje je dovoljno provoditi svake druge sedmice. Međutim, ne smijete zaboraviti na malena svakodnevna čišćenja. Ako imate sobu za goste ili kupatilo za goste ne morate ih stalno čistiti. Ako se ne koristi, dovoljno je jednom mjesečno, piše Real Simple.