Ovogodišnji pobjednik prestižnog festivala Cannes, film "Trokut tuge" Rubena Ostlunda večeras će otvoriti 28. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF).

U narednih sedam dana, do 19. augusta, festivalska publika, imat će priliku pogledati 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa, od čega 51 premijerno prikazani film iz naše regije u četiri takmičarske selekcije.

Festival će zatvoriti svjetska premijera filma "Praznik rada", reditelja Pjera Žalice.

Između ostalih, gosti SFF-a a bit će peterica proslavljenih filmskih profesionalaca poput glumaca Madsa Mikkelsena te Jessiea Eisenberga, reditelja Rubena Ostlunda i Paula Schradera, a doći će i ukrajinski reditelj Sergej Loznica koji na poseban način tretira historiju srednje Evrope u proteklih 30 godina te zbivanja iz Drugog svjetskog rata. Njima će biti uručena i Počasna Srca Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Foto: Anadolija

U glavnom takmičarskom programu igrani film, prema izboru selektorice Elme Tataragić, ove godine uvršteno je osam filmova: četiri filma će zabilježiti svjetsku, a četiri regionalnu premijeru.

Za Srce Sarajeva takmičit će se filmovi: "Balada" – Aide Begić (BiH), "Čovjek od djela" - Paual Negoeskua (Rumubija, Bugarska), "Jahači" – Dominika Menceja (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Italija, Bosna i Hercegovina), "Šest sedmica" - Noémie Veronike Szakonyi (Mađarska), "Klondike" - Maryne Er Gorbach (Ukrajina, Turska), "Korset" - Marie Kreutzer (Austrija, Luksemburg, Njemačka, Francuska), "Serviam – ja ću služiti" - Rutha Madera (Austrija), "Sigurno mjesto" - Juraja Lerotića (Hrvatska).

"Šetalište slavnih"

Sarajevo Film Festival odavno je postao i "šetalište slavnih", a crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo šetale su mnoge slavne ličnosti iz Hollywooda.

Među njima su: Robert de Niro, Gerard Depardieu, John Malkovich, Nick Nolte, Kevin Spacey, Orlando Bloom, Gillian Anderson, Mickey Rourke, Morgan Freeman, Michael Fassbender, Carry Fukunaga, Armand Assante, Emile Hirsch i Danny Glover, Bono Vox...

Svi oni imali su riječi hvale o Sarajevu i festivalu, a Kevin Spacey se nakon projekcije filma u kinu Coca Cola našalio pitavši se da li ljudi koji žive u okolnim stanovima moraju platiti karte da bi gledali filmove u otvorenom kinu. 

- Sarajevo film festival (SFF) nastao je u opasnim vremenima kao pobjeda umjetnosti. Nakon napada na New York 11. septembra 2001. godine, i ja sam u znak otpora osnovao "Tribeca festival". Stoga mi je čast da otvorim i SFF - izjavio je De Niro 2016. godine.

Angelina Jolie, nakon što joj je uručeno Počasno Srce Sarajeva, kazala je:

- Počet ću plakati. Sretna sam što sam u ovom nevjerovatnom gradu. Prošle godine sam imala sreću da dođem u ovaj grad. U svojoj karijeri nikada nisam radila sa ovako talentiranim glumcima. Veoma sam počastvovana što sam dobila nagradu i što sam s vama večeras - kazala je Jolie 2011. godine. 

Izvor: Faktor