navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Podijelila i recepte za Bajram

Veldina Cokić, pravnica i majstorica za kolače: Mama je odlična kuharica, gen me nije mogao zaobići

Veldina Cokić po vokaciji je pravnica, ali ljubav prema kolačima, koja traje od djetinjstva, prevagnula je, pa se tako glas o dobrom ukusu njenih slastica pročuo za kratko vrijeme.

Objavljeno: 20.04.2023. u 17:05
get url
text

Rođena je u Čapljini, ali već nekoliko godina živi u Mostaru, gradu u kojem je upoznala ljubav svog života i udala se.

Pravni fakultet završila je prije tri godine, odradila pripravnički staž, u struci radila 12 mjeseci, a onda se posvetila pripremi slatkiša.

Gledala šta mama radi

Kaže "kako je ljubav prema slatkim delicijama kod nje počela iz spoja likovne umjetnosti i široke kreativnosti u slastičarstvu, ali i još jednog vrlo bitnog sastojka u Veldininom životu - ljubavi njene mame koju je širila dok je pripremala kolače".

- Sve ono što je moja mama radila ja sam, gledajući je kao mala djevojčica, upijala kao spužva. Moram kazati da je mama odlična kuharica, pa taj gen nikako nisam mogla zaobići. Sve zahvale idu njoj. Rezultat toga je "Eksplozija slatkog", moj mali kutak u kojem puštam mašti na volju i iz kojeg izlazi nešto što nije samo uživanje za nepce, nego i za ostala čula - govori 29-godišnja Veldina.

Dodaje kako je vjetar u leđa dobila još u srednjoj školi kada je od prijateljica, za razne proslave, rođendane, godišnjice, počela dobijati narudžbe za slastice.

- Znale su da to volim raditi, a i sviđao im se i ukus gotove slastice kada bi dolazile kod mene, a ja pred njih iznosila neku novu deliciju čiji bi recept često znala i izmisliti. Godilo mi je da me hvale, ali onda, kako je vrijeme odmicalo, i ja sam bila svjesnija koliko imam dara. Naravno, u podsvjesti mi je uvijek bila rečenica: "Ako dobro savladam pripremu naših starinskih kolača, poput baklave i hurmašica, sve ostalo će biti lako". Mama mi je uvijek govorila da se to ne može dogoditi preko noći, nego da treba vrijeme i iskustvo. To me je vodilo, tako da sam prvo savladala pripremu kolača iz naše tradicionalne bosanskohercegovačke kuhinje, a onda su na red došli moderniji kolači.

Nakon desetak godina Veldina je, slobodno se može reći, "majstorica za kolače". Kaže kako je danas priprema kolača opušta, da u svoj mali svijet rado bježi od svakodnevice, u kojem, puštajući mašti na volju, kreira mali mozaik onoga što osjeća.

- Sve se kroz ljubav da jako lijepo interpretirati tako da konačni, vizualni efekt, a naravno i okus, budu zaista besprijekorni.

Recepte rado dijeli

Recepte ne skriva i rado ih dijeli i sa prijateljicama, ali i drugim ljudima po društvenim mrežama.

- Drago mi je što svoje znanje koje sam do sada stekla mogu podijeliti sa drugima. U tome je pravo bogatstvo. Ali često nije sve do recepta. Svako od nas ima neki svoj, rekla bih, poseban "začin", koji ne možeš nikome dati, a koji je presudan da li će kolač uspjeti ili neće. Prijateljice su u pandemiji tražile recept za hurmašice, a ja sam im preko videopoziva govorila korak po korak kako će ih napraviti. Sve su uradile kako sam im kazala, ali je konačni rezultat bio takav da smo se sve smijale gledajući u tepsiju. Zbog toga se često sjetim onoga što mi je mama govorila: "Ne mogu ti ja dati recept, tako napravi i bit će uredu". Treba ugoditi sve sastojke, morate imati osjećaj, ljubav, povezati se s onim što radite da bi konačni rezultat bio - "wow" - ispričala nam je Veldina Cokić i na kraju razgovora za predstojeći Ramazanski bajram našim čitateljima otkrila kako pripremiti baklavu, ledeni vjetar i tortu s malinama i bademima.

Bajramska baklava

 

Potrebni sastojci: jedan kg oraha, jedan kg jufke, 250 g maslaca, 200 ml ulja, 1 kg šećera.

Postupak pripreme:

Istopite maslac i pomiješajte ga sa uljem. Tom smjesom premazivati jufke.

Na dno tepsije staviti tri jufke i svaku premazati smjesom maslaca i ulja. Tokom daljeg slaganja baklave stavljati po dvije jufke, s tim da na svaku treba staviti smjesu od oraha i preliti je maslacem i uljem.

Na vrh baklave ponovo staviti tri jufke.

Priprema agde: u šerpu staviti šećer i naliti vode toliko da za jedan centimetar prekrije šećer. Kad prokuha, smanjiti temperaturu i agdu još kuhati 20 minuta.

Složenu baklavu izrezati na željene oblike, preliti maslacem i peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa dok ne porumeni, a potom smanjiti temperaturu na 150 stepeni i peći još pola sata.

Pečenu baklavu ostaviti da stoji 10 minuta, a potom je kutlačom zaliti sa pola zaljeva. Kad baklava upije, preliti je ostatkom zaljeva.

Ledeni vjetar

 

Potrebni sastojci za koru: devet bjelanjaka, 300 g šećera, jedna kašika sirćeta, prstohvat soli.

Postupak pripreme: mutiti duže dok se ne otopi šećer, pa koru peći sat vremena bez otvaranja rerne na 150 stepeni Celzijusa. Prethodno maksimalno zagrijati rernu i kad stavite koru da se peče smanjiti temperaturu na 150 stepeni. Pečenu koru koja se ohladila prerezati na tri jednaka dijela.

Potrebni sastojci za kremu: devet žumanjaka, jedan vanilin šećer, 50 g gustina, 50 g brašna, 80 g šećera (po želji), jedan puding od vanilije, 800 ml mlijeka, 150 g mascarpone sira ili 150 g maslaca.

Postupak pripreme: skuhati kao puding i u hladno dodati mascarpone sir / maslac. Ja sam od umućenog slatkog vrnja od 500 ml oduzela četiri kašike i izmiješala sa vanilija kremom. Krema je vazdušastija i po meni mnogo bolja.

Kad budete slagali kore, između je još potrebno staviti 500 ml vrhnja za šlag kojeg ćete podijeliti na tri dijela i voće po želji. U ovom slučaju su to: banana, jagode, kivi i borovnica.

Torta s malinama i bademima

 

Potrebni sastojci za prhko tijesto: Četiri žumanjka, 80 g šećera, 120 g brašna, pola praška za pecivo, 100 g maslaca.

Postupak pripreme: Sve sastojke umijesiti u prhko tijesto koje ćete podijeliti u dva jednaka dijela te razvući oklagijom u dva kruga (26 cm).

Kora s bademovim listićima: četiri bjelanjka, 200 g šećera, 100 g bademovih listića.

Postupak pripreme: Umutiti bjelanjke sa šećerom u čvrst snijeg, podijeliti na dva dijela i premazati dva kruga od prhkog tijesta. Posuti ih bademovim listićima i peći oko 20 minuta na 180 stepeni Celzijusa. Ohladiti.

Krema od malina: 300 g malina, jedna kašika šećera, jedan vanilin šećer, jedan dcl vode, jedan puding od vanilije ili maline.

Postupak pripreme: maline staviti u šerpicu, dodati šećer i pola dcl vode. Puding izmiješati sa preostalom vodom te dodati u maline kad prokuhaju. Miješati dvije, tri minute da se maline zgusnu. Ohladiti ih malo, ne do kraja.

Fil od vanilije: 0,7 dcl mlijeka, 150 g šećera, jedan puding od vanilije, četiri kašike gustina, jedan vanilin šećer, tri jaja, 100 g maslaca, dva dcl vrhnja za šlag.

Postupak pripreme: pola litra mlijeka kuhati sa šećerom i vanilin šećerom. U dva dcl mlijeka umutiti puding, gustin i jaja. Kad mlijeko prokuha smanjiti vatru i dodati smjesu od pudinga te kuhati nekoliko minuta uz miješanje. Kremu ohladiti, pa dodati maslac sobne temperature i umućeno vrhnje za šlag.

Slaganje torte: koru od badema staviti na stalak za tortu, premazati filom od malina, potom filom od vanilije, pa staviti drugu koru. Tortu hladiti nekoliko sati prije posluženja.