navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zbog dugotrajnosti

Veoma je važno gdje držite parfeme, u kupatilu ni slučajno

Iako većina parfeme voli držati nadohvat ruke, to je pogrešno.

Objavljeno: 15.01.2021. u 16:34
get url
text
Parfem

Barem tako tvrde stručnjaci.

Kako stručnjak za parfeme Jonny Webber tvrdi, mjesto na kojem držite parfeme može utjecati na njihov kvalitet, odnosno koliko će dugo ostati u optimalnom stanju.

- Samo 16 posto ljudi pravilno skladišti parfeme - istaknuo je Webber koji je objasnio gdje biste trebali držati svoje parfeme.

Prema njemu, ovo su najgora mjesta za čuvanje parfema.

- Izlaganje parfema svjetlu i često mijenjanje temperatura siguran je način da parfemi izgube svoju izvornu aromu. Izloženost prirodnoj i umjetnoj svjetlosti razgrađuje mirisne tekućine - skrenuo je pažnju Webber.

To može uzrokovati da parfem s vremenom promijeni boju, ali i hemijski sastav što će promijeniti njegov miris. Zato je ovaj stručnjak preporučio čuvanje parfema u ormaru ili ladici kako bi se izloženost svjetlu svela na minimum, osiguravajući da duž ostane u izvornom stanju.

- Alternativno, možete ga držati na vidljivom mjestu, ali u originalnoj ambalaži ili ukrasnoj kutiji - dodao je.

Važno je da svoje parfeme držite na niskoj i stalnoj temperaturi. Temperaturne fluktuacije mogu izmijeniti fizička svojstva sastojaka parfema.

- Vlažna okruženja poput kupaonice i spavaće sobe koja bi mogla biti vruća ljeti, a zimi se zagrijavaju centralnim grijanjem, najgora su mjesta za pohranjivanje mirisa - tvrdi stručnjak te dodaje da je potrebno odabrati hladno mjesto koje nije sklono promjenama temperature.

- Parfem se može čuvati i u frižideru - predlaže Jonny koji smatra da parfemi, ako se pravilno čuvaju, mogu trajati i do dvije ili tri godine.