navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Proslavila 104. rođendan

Veteranka zlatnog doba Hollywooda: Dobila dva Oscara, odlikovali je predsjednik i kraljica

Olivia de Havilland, veteranka zlatnog doba Hollywooda, jučer je proslavila 104. rođendan.

Objavljeno: 02.07.2020. u 10:29
get url
text

De Havilland je 2017. godine tužila FX Networks, nezadovoljna svojim prikazom u miniseriji "Feud: Bette i Joan", izvršnog producenta Ryana Murphyja.

Nakon niza žalbi, sud je na kraju odlučio protiv De Havilland, a presuda u kojoj je doživjela poraz nije nešto na šta je bila naviknuta.

Naime, tužba koju je 1944. godine De Havilland podnijela protiv studija Warner Bros zaslužna je za okončanje sistema koji je do tada vrijedio u filmskim studijima i redefiniranje poslovnih odnosa u filmskoj industriji.

Filmski debi Olivia je doživjela 1935. godine u filmu "San ljetne noći" kao 19-godišnjakinja, a s Warner Brosom je tada potpisala sedmogodišnji ugovor kakav je za glumce onog vremena bio uobičajen.

S ovim je studiom snimila filmove kako što su "Kapetan Blood" i "Avanture Robina Hooda", u oba glumeći s Erollom Flynnom, ali nije uvijek bila zadovoljna ulogama koje su joj iz Warener Brosa dodijelili, pa je nekoliko puta suspendirana.

Kad joj je sedmogodišnji ugovor istekao, Warner Bros je tvrdio da je de Havilland dužna odraditi za njih još šest mjeseci, kao nadoknadu za vrijeme provedeno pod suspenzijom.

Odbila je to tvrdeći da je ugovor potpisan na sedam godina, a ne na vrijeme koje je u stvarnosti provela radeći. S njenom tvrdnjom složio se i sudija Višeg suda Charles S. Burnell, kazavši da bi u suprotnom taj ugovor bio oblik "robovlasničkog odnosa".

Time je uspostavljen sistem koji u filmskoj industriji vrijedi i danas, a u kojem glumci, njihovi agenti i filmski cehovi dogovaraju uvjete snimanja.

Na sudu se De Havilland pojavila već nakon četiri mjeseca, tražeći ovoga puta uvjerenje da može raditi bilo gdje bez uplitanja Warner Brosa. I u ovom slučaju bila je uspješna.

Ubrzo nakon pobjede u pravnoj bici osvojila je Oscara za film "Svakom svoje" iz 1946. godine, a tri godine kasnije i za film "Nasljednica".

Ukupno je imala pet nominacija za Oscara, a u nastavku karijere pojavljivala se u brojnim filmovima kao što su "Zmijsko leglo", "Moja rodica Rachel" i "Tiho, tiho, slatka Charlotte".

Posljednji put na malom ekranu pojavila se 1988. godine u filmu "Žena koju je volio".

Olivila de Havilland u historiju se upisala i 1965. godine kao prva žena koja je predsjedavala žirijem na Filmskom festivalu u Cannesu.

U novembru 2008. godine, američki predsjednik George W. Bush odlikovao ju je Nacionalnom medaljom za umjetnost, kazavši pritom kako su "njena nezavisnost, integritet i gracioznost izborili kreativnu slobodu kako za nju, tako i za njene kolege glumce".

Dvije godine kasnije dodijeljena joj je i titula Viteza Legije časti, a 2017. postala je najstarija žena ikad kojoj je britanska kraljica Elizabeta II dodijelila Vitešku titulu - Dame.

 

Olivia de Havilland posljednjih 50 godina živi u Parizu, i u javnosti nije često. No, i kada se pojavi prkosi svim očekivanjima i ruši predrasude, pa je tako za njen 103. rođendan na Facebooku osvanula fotografija na kojoj uživa u vožnji triciklom.