navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vrijedan instrument

Violinu staru 310 godina zaboravio u vozu, vraćena mu na parkingu ispred supermarketa

Nestali instrument je jedan od rijetkih koji je napravio majstor Tavid Tecchler 1709. godine, a vrijednost se procjenjuje na više od 320.000 dolara

Objavljeno: 03.11.2019. u 17:31
get url
text

Profesionalni muzičar Stephen Morris bio je toliko iscrpljen nakon dvodnevnog snimanja u studiju, da je 22. oktobra izašao iz voza u jugoistočnom Lonodonu, ne shvativši da je unutra ostavio svoju violinu staru 310 godina.

Nakon što je sljedećeg jutra shvatio šta se desilo, započeo je "lov na blago" tražeći svoj nestali instrument, jedan od rijetkih koji je napravio majstor Tavid Tecchler 1709. godine. Morris je kazao kako je vrijednost violine viša od 320.000 dolara.

On je uputio dopis željeznici nadležnoj za voz kojim se vozio te večeri, te je na društvenim mrežama uputio javni apel za povratak violine.

Britanska saobraćajna policije kasnije je objavila fotografiju čovjeka koji je mogao uzeti violinu, tražeći od njega da stupi u kontakt sa vlasnikom intrumenta, javljaju britanski mediji.

Kako je vrijeme prolazilo, mogućnost da vrati svoju violinu činila se sve manjom. Međutim, u subotu je Morris imao veliko iznenađenje - njegov stari instrument bio je vraćen.

- Moja violina je kući na sigurnom - napisao je Morris na Twitteru prije objave fotografije na kojoj ljubi svoj instrument.

Ovaj solista Kraljevskog filharmonijskog orkestra u Londonu sarađivao je sa muzičarima poput Stevieja Wondera i U2, a nastupio je i kao vođa ansambla popularnog kompozitora Maxa Richtera.

Morris je kazao kako je u četvrtak na Twitteru dobio privatnu poruku.

- Bio je veoma uljudan i rekao je da mi instrument želi lično predati - rekao je Morris za BBC.

I violina i dva stara luka uz nju, bili u dobrom stanju kada su mu u petak navečer vraćeni na parkingu supermarketa u Beckenhamu, na jugoistogu Londona, javlja BBC.

- Nemam riječi. Još uvijek nisam nadvladao šok zbog povratka violine - rekao je u nedjelju za BBC.