Prve ovogodišnje jagode već su stigle na pijace. Ukoliko od njih volite pripremati i deserte, evo jednog prijedloga za kolač koji možete poslužiti i na iftarskoj sofri.     

Za kolač je potrebno: 225 g maslaca omekšalog, plus za podmazivanje pleha, 4 jaja, 225 g šećera, 300 g brašna, 2 kašičice praška za pecivo, 4 kašike mlijeka, 1 kašičica okus vanilije za kolače.

Fil: 2 kašike džema od jagoda, 1 kašika limunovog soka, 300 g sitnijih jagoda, očišćenih i prepolovljenih, 300 ml punomasnog umućenog vrhnja, 200 ml punomasne crème fraîche, šećer u prahu za posipanje.

Postupak pripreme:

Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Namastite pleh za pečenje maslacom i prekrijte ga papirom za pečenje po dnu i stranama.

Izmjerite sve sastojke za kolač i sipajte ih u veliku zdjelu. Miksajte ih oko dvije minute dok se sve ne sjedini. Prelijte smjesu u pripremljeni pleh za pečenje i zagladite površinu.

Pecite u rerni oko 35 minuta, ili dok se kolač ne odvoji od strana pleha za pečenje. Kad utisnete vrh prsta u sredinu, mora se ponovo podignuti. Ostavite u plehu za pečenje da se hladi.

Izvadite kolač i obrežite rubove da budu ravni. Izrežite ga po dužini u tri trake, pa svaku traku prerežite tako da dobijete devet komada od 7x3 centimetra. Prepolovite svaki komad horizontalno kao pecivo za sendvič.

Za fil, stavite u zdjelu džem i ulijte limunov sok, pa ih kašikom promiješajte. Ubacite jagode da dobiju glazuru u džemu. Umiješajte umućeno vrhnje i crème fraîche, pa stavite veću količinu tog sloja između svake dvije polovine komada kolača. Stavite dvije ili tri glazirane jagode na taj sloj i poklopite ga drugom polovinom kolača.

Pospite šećerom u prahu i poslužite.

Savjet: Crème fraîche možete i sami pripremiti kod kuće. Potrebni su vam masno vrhnje i mlaćenica. Ulijte dvije šoljice pasteriziranog masnog vrhnja i tri kašike mlaćenice u staklenu posudu, promiješajte, pokrijte gazom i ostavite da odstoji do 24 sata. Mora biti na sobnoj temperaturi da bi se kulture aktivirale, pa smjesu ostavite na radnoj površini u kuhinji.
Zbog kulture mlaćenice, neće se pokvariti dok fermentira. Nakon što creme fraiche postigne željenu konzistenciju, premjestite smjesu u frižider.

Izvor: Faktor