navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Slatki iftari

Volite jagode, evo recepta za slasne šnite sa ovim ukusnim plodovima

Prve ovogodišnje jagode već su stigle na pijace. Ukoliko od njih volite pripremati i deserte, evo jednog prijedloga za kolač koji možete poslužiti i na iftarskoj sofri.     

Objavljeno: 15.04.2022. u 15:20
get url
text

Za kolač je potrebno: 225 g maslaca omekšalog, plus za podmazivanje pleha, 4 jaja, 225 g šećera, 300 g brašna, 2 kašičice praška za pecivo, 4 kašike mlijeka, 1 kašičica okus vanilije za kolače.

Fil: 2 kašike džema od jagoda, 1 kašika limunovog soka, 300 g sitnijih jagoda, očišćenih i prepolovljenih, 300 ml punomasnog umućenog vrhnja, 200 ml punomasne crème fraîche, šećer u prahu za posipanje.

Postupak pripreme:

Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Namastite pleh za pečenje maslacom i prekrijte ga papirom za pečenje po dnu i stranama.

Izmjerite sve sastojke za kolač i sipajte ih u veliku zdjelu. Miksajte ih oko dvije minute dok se sve ne sjedini. Prelijte smjesu u pripremljeni pleh za pečenje i zagladite površinu.

Pecite u rerni oko 35 minuta, ili dok se kolač ne odvoji od strana pleha za pečenje. Kad utisnete vrh prsta u sredinu, mora se ponovo podignuti. Ostavite u plehu za pečenje da se hladi.

Izvadite kolač i obrežite rubove da budu ravni. Izrežite ga po dužini u tri trake, pa svaku traku prerežite tako da dobijete devet komada od 7x3 centimetra. Prepolovite svaki komad horizontalno kao pecivo za sendvič.

Za fil, stavite u zdjelu džem i ulijte limunov sok, pa ih kašikom promiješajte. Ubacite jagode da dobiju glazuru u džemu. Umiješajte umućeno vrhnje i crème fraîche, pa stavite veću količinu tog sloja između svake dvije polovine komada kolača. Stavite dvije ili tri glazirane jagode na taj sloj i poklopite ga drugom polovinom kolača.

Pospite šećerom u prahu i poslužite.

Savjet: Crème fraîche možete i sami pripremiti kod kuće. Potrebni su vam masno vrhnje i mlaćenica. Ulijte dvije šoljice pasteriziranog masnog vrhnja i tri kašike mlaćenice u staklenu posudu, promiješajte, pokrijte gazom i ostavite da odstoji do 24 sata. Mora biti na sobnoj temperaturi da bi se kulture aktivirale, pa smjesu ostavite na radnoj površini u kuhinji.
Zbog kulture mlaćenice, neće se pokvariti dok fermentira. Nakon što creme fraiche postigne željenu konzistenciju, premjestite smjesu u frižider.