Sve brži i stresniji tempo života doveo je do toga da većina poseže za slatkišima, tražeći kratkoročnu sreću u raznoraznim poslasticama.

Novija istraživanja iz 2021. godine pokazala su da je znatno porasla prodaja slatke hrane (za oko 11.5 posto).

Posezanje za šećerom ne računa se samo kada uzmemo čokoladu ili kolač: ova supstanca sastavni je dio mnogih idustrijski prerađenih proizvoda, pa čak i onih slanih.

U žitaricama, limenkama pića, majonezi, kečapu - čak iako ne biste odmah pomislili, ali i tim proizvodim dodaju šećer.

Kako unošenje veće količine šećera nimalo nije zdravo, obratite pažnju na ovih sedam znakova kojima tijelo signalizira da ste ga preopteretili ovom vrstom namirnica:

Prijevremeno starenje

Ako niste odmah povezali starenje sa šećerom, morate znati da pretjerana i nekontrolisana kozumacija može prouzrokovati dugotrajno oštećenje proteina kože, kolagena i elastina.

Time, osim prijevremenog starenja, može uzrokovati i pojavu ekcema na koži.

Pored toga, višak šećera nije najbolji prijatelj hormona i može poremetiti njihov balans i dovesti do pojave akni duž donje vilice.

Ova supstanca može dovesti do neuravnotežene crijevne flore i upala u organizmu.

Postajete ovisni

Studije su potvrdile pozitivnu vezu između većeg unosa šećera i stvaranja ovisnosti. Šećer može djelovati na nervni sistem poput lijekova koji izazivaju osjećaj ovisnosti.

Nizak nivo energije

Glukoza igra važnu ulogu u proizvovodnji energije u tijelu, ali samo kada se u krvi nalazi u optimalnim količinama.

Kada kroz hranu unosite šećer, pankreas oslobađa inzulin koji pomaže u transportu glukoze do ćelija i u tim trenucima možete osjetiti intezivni nalet energije.

Međutim, kada se zalihe iscrpe, osjetit ćete pad energije jer tijelu treba više šećera da bi ponovo pokrenulo ciklus.

Skloni ste nadimanju

Šećer je idealna hrana za loše crijevne bakterije, on lako može poremetiti balans i ravnotežu crijevne flore, te otuda i nadimanje i neprijatni gasovi u stomaku.

Slabiji imunološki sistem

Zapravo ova nuspojava usko je povezana sa prethodnim simptomima. Možda niste znali, ali 70 posto našeg imunološkog sistema održavaju korisne crijevne bakterije, a kako šećer hrani one loše, izvjesniji je pad imuniteta.

Nesanica

Ovaj simptom posebno je uočljiv ukoliko konzumirate hranu bogatu šećerom u večernjim satima.

Kako je ta vrsta hrane ona koja podiže energiju, vaš organizam će se teže "primiriti" i utonuti u san.

Višak kilograma

Višak glukoze tijelo skladišti u jetri, mišićima i u obliku masti oko struka. Ovo je najvidljivi i najčešći znak da vaša prehrana nije izbalanasirana i da je potrebno da obratite pažnju na jelovnik.

Izvor: Faktor