navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Čudo prirode

Vrijeme je za branje maslačka: Ljekoviti recepti i pomoć kod mršavljenja

Prije nego krenete u berbu maslačka, dobro razmislite gdje ćete to raditi. Neka to bude livada udaljena od ceste i civilizacije kako biste bili sigurni da biljka nije prljava. Također, imajte na umu da je preporuka biljku iskoristiti brzo nakon berbe, isti dan, bilo da se radi o izradi meda, sirupa ili likera ili sušenja biljke za čaj.

Objavljeno: 28.04.2022. u 22:29
get url
text

Maslačak je ljekovita biljka čiji svi dijelovi se mogu iskoristiti - korijen, listovi i cvijet. Na primjer, čaj od sušenog korijena se preporučuje kod bubrežnih tegoba, zadržavanja vode u tijelu, detoksikacije, jačanja imuniteta, celulita i pretilosti.

Također, pripravak od maslačka pomaže jetri u izbacivanju toksina iz tijela nakon pretjeranog unosa alkohola, ali i onih nakupljenih od prekomjernog unosa slatkiša i ostale nezdrave hrane.

Ova ljekovita biljka pomaže i u ublažavaju osjećaja proljetnog umora pa svakako popijte šoljicu čaja od maslačka svaki dan. Maslačak je izuzetno bogat vitaminima A i C, a od minerala sadrži puno željeza, kalcija, kalija... Možete ga jesti sirovog, npr. kao svježu salatu ili dodatak smoothiejima ili kuhanog, recimo, u obliku čaja.

Donosimo vam zgodne recepte pa svakako iskoristite ovo doba godine kad su livade prepune maslačaka i opskrbite se lijekom iz prirode, a takvi su uvijek najbolji izbor.

Sok za vraćanje energije

Tri šake maslačkova lista i 50 ml vode procijedite u sokovniku ili usitnite u električnom mikseru pa procijedite kroz gazu. Čuvajte u frižideru. Uzimajte triput na dan po kašiku. Svježi sok koristan je protiv proljetnog umora, potiče izlučivanje tekućine, olakšava artritis i bakterijske plućne bolesti.

Čaj od maslačka

U šoljicu stavite dvije kašike korijena pa to prelijte s 250 ml vrele vode. Neka stoji pokriveno desetak minuta, a potom čaj procijedite i popijte. Najbolje ga je popiti pola sata prije obroka, ujutro i navečer. Ovaj čaj dobar je i u borbi protiv celulita.

Smoothie za mršavljenje

Ovaj napitak neka vam bude zamjena za jedan obrok. U blender stavite bananu, 300 ml vode, 100 g šumskog voća (svježeg ili zamrznutog), 100 g listova maslačka i kašika meda. Kratko izblendajte i odmah popijte, ali pijte polako.

Za detoksikaciju jetre

Prokuhajte 25 grama listova i istu količinu korijena u litri vode pola sata. Popijte jednu šoljicu ovog napitka prije svakog obroka.

Čaj za opuštanje

Pola kašike korijena maslačka i pola kašike kore bijele vrbe prelijte šoljicom vode, stavite na vatru i kuhajte 20 minuta. Maknite s vatre, dodajte pola kašike kamilice i pola kašike metvice, ostavite da odstoji još deset minuta i ocijedite.

Ovaj čaj pomaže opustiti se nakon stresa, a ublažit će i glavobolju.

Ulje od maslačka

Napunite staklenku cvjetovima i prelijte maslinovim uljem. Zatvorite je i stavite na sunce, neka stoji dvije sedmice. Potom ulje procijedite kroz gazu tako da rukama dobro ocijedite i cvjetove.

Ovo ljekovito ulje koristite u salatama ili kao dodatak drugim jelima, a odlično je i za njegu suhe kože. Čuvajte ga na hladnijem i tamnijem mjestu i potrošite u roku šest mjeseci.

Med od maslačka

Ovo je zapravo gusti sirup od maslačka koji svojom bojom i gustoćom podsjeća na med. Bit će vam potrebno oko 500 cvjetova, 4 do 5 limuna, litra vode, 5 kg šećera.

Imajte na umu da cvjetovi trebaju biti svježi tokom pripreme pa ih odmah nakon branja prelijte hladnom vodom, dodajte limun izrezan na ploške i pokrijte. Ostavite na tamnom i hladnijem mjestu 24sata. Potom zgnječite cvjetove rukama i procijedite. Dodajte šećer. Tekućinu koju ste dobili polako zagrijavajte uz miješanje i kuhajte dok se med ne zgusne. Spremite u čiste staklenke.

Koristite ga kao ljekoviti dodatak čaju, limunadi, smoothiejima... ili jednostavno stavite u usta kašiku meda i polako otapajte.

NAPOMENA: U med možete dodati i naranče koje će mu dati posebnu aromu. Izrežite ih na kolutove i stavite kad i limune. Imajte na umu da je za ovakve, ljekovite recepte uvijek najbolje koristiti agrume iz bio uzgoja.

Med protiv kašlja

Ovaj pripravak od maslačka i kadulje ublažava kašalj te pomaže kod upale grla i olakšava tegobe vezane za dišni sistem. Potrebno vam je 500 cvjetova maslačka, 100 g kadulje, 5 limuna, 4 kg šećera, 2,5 l vode.

Postupak: U vrelu vodu stavite cvjetove, kadulju i limun izrezan na ploške i kuhajte na laganoj vatri oko pola sata. Ostavite potom da se malo ohladi, procijedite i u tekućinu dodajte šećer.

Nastavite kuhati oko pola sata do 45 minuta, dok tekstura ne bude nalik medu. Topli med uspite u čiste staklenke, zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Sirup od maslačka

Sastojci: 250 cvjetova, litra i pol vode, 2 limuna, 1 kg šećera

Priprema: Prelijte svježe ubrane cvjetove vodom, dodajte limun izrezan na ploške i pokrijte. Ostavite na odstoji 24 sata pa procijedite i dodajte šećer. Smjesu kuhajte sat i pol na laganoj vatri pa ulijte u čiste zagrijane staklenke i zatvorite.