navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vizažisti otkrivaju

Zamke loše našminkanog lica: Ajlajner bode oči i to ne samo vaše, nego i onoga ko vas posmatra

Svakoj ženi barem se jednom dogodilo da poslije šminkanja nije bila zadovoljna postignutim. Naravno, odmah se pitamo - gdje smo pogriješile, a čini nam se da smo sve uradile "po protokolu"?

Objavljeno: 27.08.2020. u 19:39
get url
text

Kako više ne biste lutale, vizažisti otkrivaju najčešće greške koje dame čini prilikom uljepšavanja, a koje doprinose da izgledaju neprirodno, napadno, pa čak i starije.

Pogrešan izbor pudera

Puder bi trebao biti iste boje kao što je vaš ten, ni svjetliji ni tamniji. U suprotnom, izgledat ćete neprirodno i izvještačeno. Svrha pudera je da prikrije nepravilnosti na licu, ali je i podloga za šminku. Kada kupujete puder, najbolje je staviti ga na vrat i razmazati, ukoliko ne ostavlja nikakav trag. To znači da ste odabrali pravu nijansu. Umjerenost je ključna, previše pudera na licu djeluje ružno.

Stavljanje bronzera na cijelo lice

Bronzer služi da licu date svježinu, da ga oblikujete i naglasite njegove najljepše dijelove, poput jagodica ili vizuelno suzite nos… Nanosi se na T zonu i jagodice, nikako na cijelo lice, baš kao i iluminator.

Korektor nanosite prije pudera

Ovaj magični proizvod koji briše neželjene nepravilnosti stavlja se poslije pudera, sjene za oči i maskare.

Nosite cijelu paletu boja na kapcima

Tokom dana sasvim je dovoljna jedna boja na očima i to nenapadna. Za večer, možete eksperimentisati, ali sasvim su dovolje tri nijanse sjene odjednom – srednja nijansa na kapcima, nešto svjetlija za područje ispod obrva i najtamnija na mjesto gdje stavljate ajlajner.

Ajlajner bode oči

I to ne samo vaše, već i onoga ko vas posmatra. Ovaj magični proizvod može na lijep način da istakne oči, ukoliko ga pravilno stavljate, ali i da ih učini manjim nego što jesu, ako to pogrešno činite. Isključivo ga nanosite na gornji kapak, nikako ispod oka, pogotovo ukoliko imate sitne oči. Isto se odnosi i na olovku. Ajlajner ili olovka uvijek se stavljaju prije maskare. Linija iznad oka treba da ide nagore, nikada naniže, kako ne biste postigli efekt tužnog izgleda. Najbolje ga je koristiti za veče, nikako tokom dana.

Neprirodne obrve mogu da anuliraju sve ono što ste dobro uradili

Previše počupane obrve, baš kao i previše popunjene olovkom ili pak napadno tetovirane doprinijet će da izgledate neprirodno i pokvariti kompletan utisak šminke na licu.

Pretjerivanje s proizvodima koji posvjetljuju

Svjetlucave čestice sve češće srećemo u raznim kozmetičkim proizvodima, što može doprinijeti da izgledamo svježije i mlađe, što ćemo i postići ukoliko ne pretjeramo sa nanijetom količinom i to radimo na ciljana mjesta: jagodice, ispod očiju, između korijena nosa i oka.

Nijansa ruža nije u skladu sa tenom

Boja ruža za usne treba biti u skladu sa tenom, punoćom usana, kao i u skladu sa tim da li želite da naglasite oči ili usne. Naime, ukoliko ste oči naglasili jakom šminkom, na usne stavite nude ruž i obrnuto. Ukoliko ste stavili samo ajlajner i maskaru, usne mogu biti obojene jarkom bojom. Ukoliko su vam usne tanke izbjegavajte tamne i mat nijanse, jer će usne u tom slučaju izgledati još manje.

Uokvirujete usne

Olovku za usne izbjegavajte ukoliko niste ovladali tom tehnikom. Ona se stavlja odmah iznad linije usana, a njena boja mora da bude identična ružu koji nanosite. Prije iscrtavanja usana, uvijek utapkajte malo pudera.