navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Imunitet i ljepota

Zašto je ulje od ćurkota zdravo i kako se koristi

Za jačanje imuniteta od davnina se koristi i preporučuje upotreba sjemenki ćurkota ili crnog kima, te ulje crnog kima ili ćurkota.

Objavljeno: 27.03.2020. u 13:35
get url
text

Ovo ulje dostupno je u svim trgovinama i lahko ga je nabaviti. Skuplje je od običnih ulja, ali daleko djelotvornije i zdravije.

Blago je gorko i sa neobičnom aromom. Djeluje na prevenciji brojnih bolesti, a rezultati se mogu pojaviti nakon nekoliko dana primjene. Ulje i sjemenke ćurkota su veoma ljekoviti. Ulje se dobija cijeđenjem sjemenki.

Sjemenke se koriste kao začin, sastojak mnogim jelima i kao lijek. Najbolje ih je čuvati u dobro zatvorenoj posudi na tamnom i suhom mjestu.

Sjemenke ćurkota sadrže vitamin B, cink, kalcij, željezo, bakar, fosfor, beta karoten, beta sitosterol, alkaloide nigelon i timokinon, omega 3 i omega 6 masne kiseline.

Sjemenke ćurkota se mogu konzumirati cijele ili samljevene. Ako ne volite gorke okuse, pomiješajte ih s malo meda. Dnevno je dovoljno pojesti kašikicu sjemenki, tako da ih jedete same ili u nekom jelu.

Ulje ćurkota – ljekovitost

Dokazano najaktivniji sastojak ulja ćurkota je timokinon. Djeluje kao antioksidans koji u organizmu eliminiše štetne kisikove radikale, nastale štetnim vanjskim utjecajem. Djeluje pozitivno na nastajanje enzima glutation peroksidaze i glutation-S transferaze koji učestvuju u razgradnji toksina u tijelu.

Uz timokinon, sadrži i aktivne spojeve timol i timohidrokinon. Timol djeluje protiv virusnog i bakterijskog utjecaja te se inače nalazi u mnogim dezinfekcijskim sredstvima.

Timohidrokinon negativno djeluje na enzim acetilkolin transferazu, glavni odgovorni enzim za prijenos i zadržavanje nervnih signala u mozgu.

Djelujući negativno na rad tog enzima, timohidrokinon može produžiti djelovanje nervnih signala i njihovog prijenosa i zadržavanja u mozgu. Inače se slične molekule koriste u liječenju šizofrenije, Alzheimerove bolesti, demencije, apatije, glaukoma.

S obzirom na sve nabrojano, ulje ćurkota kima pomaže kod poprilično dugog niza stanja i bolesti. To su: autoimune bolesti, alergije, astma, glavobolje, zubobolje, bolesti nervnog sistema, karcinomi i tumori, gljivična oboljenja, bakterijske i virusne infekcije, kožne bolesti, bolesti probavnog sistema, bolovi u mišićima i zglobovima, povišeni holesterol, artritis.

Osim bolesti, ulje ćurkota pomaže i kod: poboljšanja stanja imunološkog sistema, mršanja, posljedica hemoterapija, poboljšanja stanja kose i kože, te kod PMS-a.

Mnoga su istraživanja provedena na temu ljekovitosti ćurkota, a rezultati su više nego dobri.

Preparati na bazi ćurkota su djelotvorni u poboljšavanju općeg stanja organizma i imuniteta, a mogu pomoći u borbi protiv raznih infekcija, alergija i bolova. Također mogu pomoći kod poboljšavanja imuniteta kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju za razvoj tumora.

Ćurkot – primjena

Ulje se može koristiti uzimanjem doze na kašikicu ili u kapsulama.

Ulje se uzima s obrokom ili odmah nakon kako bi se najbolje apsorbiralo u organizam. Ulje ćurkota nije preporučeno da koriste trudnice, dojilje i djeca.

Dugotrajno uzimanje ulja može pomoći kod poboljšavanja imuniteta.

Ćurkotovo ulje pomaže i kod nekih stanja, poput stresa i neispavanosti.

Vanjska primjena

Ulje pomaže i za zdravlje kose, za regeneraciju suhih vlasi, u slučaju perutanja tjemena i opadanja kose.

Prije pranja kose dovoljno nakapati dvije do tri kapi ulja ćurkota na tjeme i lagano umasirati. Kosu operite po uobičajenom postupku i osušite.

Za suhu i kožu sklonu perutanju preparat na bazi ulja uvijek je dobar izbor. Direktna primjena ulja na kožu je dobra za kratkotrajno korištenje, a dužim korištenjem može začepiti pore i izazvati dodatne probleme.

Kad kupujete ćurkotovo ulje pripazite na to da je pakovano u tamnoj ambalaži kako bi bilo zaštićeno od utjecaja svjetla, koje može dovesti do oksidacije i promjene sastava ulja, ulje hladno cijeđeno jer je takvo obično najbolje kvalitete, a kod pročišćavanja ulja nisu upotrebljavana štetna organska otapala, ulje čistog sastava, bez dodatih aditiva i stabilizatora.