Bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić izjavila je da joj je u razgovorima oko mogućnosti prikazivanja njenog filma "Quo vadis, Aida" na Radio-televiziji Srbije neformalno rečeno da bi o tome prethodno morali da se konsultuju su predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Navela je da je njoj to neshvatljivo, te zapitala zašto o tome treba da se pita predsjednik države, prenosi Beta pisanje vojvođanskog portala Autonomija.

- Znam samo da nikad ne bih mogla da živim u državi u kojoj se o prikazivanju jednog filma pita predsjednik države… - kazala je Žbanić.

Ona se obratila publici preko videolinka, u okviru Autonomnog festivala žena (AFŽ) u Novom Sadu, gdje je višestruko nagrađivan film "Quo vadis, Aida" prikazan sinoć i preksinoć, u Muzeju savremene umjetnosti Vojvodine.

Dodala je da ne može da razumije zbog čega se "Quo vadis, Aida?" ne prikazuje u Srbiji, iako je 2006. njen film "Grbavica" imao projekcije i veliku publiku u Beogradu.

- To mi je neshvatljivo… To znači da je danas atmosfera puno gora - ocijenila je ona.

Prethodno je u Srbiji taj film zvanično javno prikazan jedino u Novom Pazaru, dok na nacionalnim televizijskim frekvencijama nije emitovan.

Film "Quo vadis, Aida" dobitnik je ovogodišnje evropske nagrade LUX, koju dodjeljuju Evropski parlament i Evropska filmska akademija, u partnerstvu sa Evropskom komisijom i Europa Cinemas.

Proglašen je prethodno i za najbolje evropsko ostvarenje na 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada u decembru 2021., a kao kandidat Bosne i Hercegovine ušao je u uži izbor za nagradu Američke filmske akademije Oscar.

Izvor: Faktor/Beta